Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop >  Șeful securității, arestat pentru trădare. „Revoluția colorată”, înăbușită în sânge
Articole online

 Șeful securității, arestat pentru trădare. „Revoluția colorată”, înăbușită în sânge

Șeful Comitetului de Securitate Națională a fost arestat

Mai mult, sprijinit de forțele rusești care au intrat în țară, președintele Kassym-Jomart Tokaev a început epurarea conducerii Kazahstanului de toate persoanele care nu-i sunt pe plac.
Primul a căzut capul unui comandant de primă importanță din securitatea kazahă. Acesta nu numai că a fost demis din funcție, dar a fost și reținut sub acuzația de trădare.

Comitetul de Securitate Națională (KNB) a precizat într-o declarație că fostul său șef Karim Masimov a fost reținut joi în cadrul unei anchete.

„La 6 ianuarie a acestui an, Comitetul de Securitate Națională a lansat o anchetă preliminară privind înalta trădare”, se arată în comunicat.

„În aceeași zi, fiind bănuit de săvârșirea acestei infracțiuni, fostul președinte al KNB K.K. Masimov a fost reținut și plasat într-un centru de detenție temporară, împreună cu alții”.

Oamenii fostului președinte sunt înlăturați

De o soartă asemănătoare au parte și fidelii fostului președinte Nursultan Nazarbayev . Masimov, un aliat apropiat al președintelui fondator, a fost demis din funcția sa de șef al KNB la începutul acestei săptămâni, după ce protestatarii din cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almaty, au luat cu asalt clădirile guvernamentale.

Masimov a fost ministru și viceprim-ministru înainte de a fi numit premier pentru între 2007 și 2012 și din 2014 până în 2016. De atunci, el a condus KNB și a ocupat, de asemenea, funcția de șef al administrației prezidențiale sub Nazarbayev.
În fruntea comitetului, care este succesorul local al KGB-ului sovietic. a fost numit acum Yermek Sagimbayev, anterior șef al Serviciului de Securitate de Stat.

Oamenii lui Nazarbaev sunt epurați

Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a fost cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic. Lideul de mână forte care a pus bazele unui sistem extrem de corupt, i-a predat președinția lui Tokaev în 2019 păstrând pârghii importante în mâna sa. Astfel, familia verchiului lider și-a păstrat influența în Nur-Sultan, capitala pe care a construit-o conform planurilor sale.

Reținerea lui Masimov vine pe fondul acuzațiilor unui fost consilier al lui Nazarbaev, care susține că protestele nu s-ar fi putut răspândi și că revoltații nu ar fi putut ocupa clădirile guvernamentale cheie dacă oficialii de rang înalt nu le-ar fi deschis calea.

Yermuhammet Yertysbayev a declarat pentru postul kazah Habar-24 că serviciul secret KNB a preferat să nu observe taberele islamiștilor din zonele muntoase, descriind această neglijență drept o crimă împotriva statului, conform Agenției Anadolu .

Yertysbayev susține că înainte ca protestatarii să preia controlul asupra aeroportului din Almaty, toate forțele de securitate au primit ordin să se retragă din zonă. El a mai spus că clădirea KNB, cel mai sigur loc din țară, a fost rapid invadată de „terorişti”.

Protestele s-au răspândit în toată țara săptămâna aceasta, într-o revărsare de furie provocstă de creșterea prețurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL), gaz care este folosit pentru alimentarea majorității mașinilor din țară, scrie Daily Sabah.

 

Mii de oameni au ieșit în stradă în Almaty și în provincia vestică Mangystau, declarând că creșterea prețurilor a fost nedreaptă, având în vedere rezervele uriașe pe care le are Kazahstanul.

Protestele s-au transformat în scurt timp în revolte, Tokaev acuzând „teroriştii” coordonaţi străini că au luat parte la încercarea de a răsturna guvernul. Peste 20 de agenți de securitate și zeci de insurgenți și protestatari au fost uciși în ciocniri.

Un comunicat al Ministerului de Interne din Kazahstan, publicat sâmbătă, spune că un total de 4.266 de suspecți, inclusiv cetățeni din țările vecine, au fost reținuți.

După câteva zile de violență, forțele de securitate păreau să fi recuperat străzile principalului oraș din Kazahstan . Tokaev a spus că a ordonat trupelor sale să ucidă teroriștii și a exclus orice posibilitate de a se așeza la masa negocierilor.

La invitația lui Tokaev, alianța militară condusă de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a desfășurat trupe în această țară într-un moment de mare tensiune în relațiile Est-Vest.

Registration

Aici iti poti reseta parola