Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Secretele soldatului Waller din Al Doilea Război Mondial dezvăluite abia în 2020
Articole online

Secretele soldatului Waller din Al Doilea Război Mondial dezvăluite abia în 2020

În timpul celui de-al doilea război mondial, un soldat a furat un tablou dintr-un castel din Franța, iar, 74 de ani mai târziu, l-a returnat.

Aproape că s-a înecat, dar s-a gândit că mama lui va primi vești de Crăciun.

„Ar fi fost ușor să mor atunci”, a scris el mai târziu într-o scrisoare adresată mamei sale.

„De fiecare dată când încercam să deschid gura pentru a respira, un val mare mă acoperea. Ar fi fost ușor să înecăm în pace și liniște, departe de toate ororile viitoare ale războiului”.

S-a rugat până a fost salvat.

Din cei 2.000 de oameni la bordul navei, 800 dintre ei au murit în noaptea aceea.

Armata a ordonat supraviețuitorilor să păstreze secretă tragedia, deoarece ar distruge moralul celor acasă, a spus Waller. După încheierea războiului, Waller a descris ce s-a întâmplat în scrisoarea adresată mamei sale, dar nu a mai menționat-o niciodată.

„Nu am vorbit niciodată despre asta”.

La câteva luni după scufundarea navei, în primăvara anului 1945, plutonul lui Waller supraveghea forțele armatei germane de la o bază de submarine din Franța.

Au observat un castel la aproximativ 200 de metri distanță. Curiosi, au intrat înăuntru și au descoperit că naziștii îl jefuiseră jefuit. Erau găuri de gloanțe în tavan și aproape nimic nu rămasese, cu excepția unui seif de mărimea unui frigider, a spus Waller.

Soldații americani au legat mai multe grenade de mână și au aruncat ușa seifului.

A plecat de acolo cu o poză a castelului, o pereche de pistoale duel, pe care le-a vândut ulterior pentru a cumpăra un inel de logodnă și portretul în miniatură.

„Am avut o înclinație reală spre artă”, a spus el în documentar.

În restul războiului, a ținut obiectele furate în rucsac. Când s-a întors acasă, a ascuns ani de zile portretul în sifonier.

Waller a crescut la o fermă de lângă Lynchburg, Virginia. A studiat arhitectura la Universitatea din Virginia și s-a mutat la Virginia Beach în 1953.

 A fondat firma de arhitectură Waller, Todd și Sadler și a proiectat numeroase clădiri în jurul Hampton Roads.

„Am avut întotdeauna un sentiment vinovat în legătură cu ceea ce făcusem”, a spus Waller. „Am vrut cândva să-l aau înapoi”.

La sfârșitul documentarului, Waller își cere scuze bărbatului care, în tinerețe, a locuit în castel și îi restituie portretul. Împreună, vizitează casa, care este acum o proprietate de închiriat. Nu este clar cine este femeia din portret, dar Waller se bucură că ea s-a întors acasă.

Sursa AICI

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA