Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Secretele soldatului Waller din Al Doilea Război Mondial dezvăluite abia în 2020
Articole online

Secretele soldatului Waller din Al Doilea Război Mondial dezvăluite abia în 2020

John Waller a trăit o viață notabilă în Virginia Beach, ca architect care a proiectat Primăria, mai multe clădiri școlare și zeci de case.

Dar acum povestea lui Waller se concentrează în jurul secretelor, regretelor și a doua șansă.

Veteranul de 96 de ani din al doilea război mondial ocupă locul central într-un nou documentar de o oră, „Soldatul tăcut și portretul”, produs de fiica lui Waller, Garland.

Filmul vorbește de două secrete pe care John le-a păstrat încă de pe vremea războiului.

Unul implică o tragedie militară. Celălalt provine din modul în care a ajuns să posede un portret francez în miniatură.

Filmul urmărește călătoria lui Waller și a fiicei sale în Franța în 2019 pentru a-și reface pașii ca tânăr soldat.

Secretele s-au dezvăluit în urmă cu trei ani, când Garland îl ajuta pe tatăl ei să se mute din casa familiei lor într-un condominiu pe malul oceanului. A găsit portretul, o acuarelă pe fildeș, pe care nu o mai văzuse până atunci, într-o cutie de scrisori din război.

„Mi-am șters o mulțime de amintiri anii de război, dar unele lucruri pur și simplu nu au dispărut”, a spus Waller.

Ajunul Crăciunului, 1944. La șase luni după ziua D.

Waller avea 19 ani și a fost repartizat în Divizia Black Panther a Armatei. Erau staționați lângă Poole, Anglia, când au primit ordin să se îndrepte spre Bulge. El și compania au târziu târziu, după ce au petrecut prea mult timp la Londra și aproape că au ratat nava, SS Leopoldville.

Pedeapsa? Au fost repartizați la bucătărie. Asta le-a salvat viețile.

În jurul orei 21:00, în timp ce traversau Canalul Mânecii și cântau colinde de Crăciun, un submarin german a torpilat nava. A lovit compartimentul unde trebuia să se afle compania lui Waller.

„Nava s-a cutremurat și nimeni nu știa că ne-a lovit o torpilă!, a spus Waller. „Era o confuzie totală”.

Sute de bărbați au putut urca pe un distrugător care a venit să-i salveze, în timp ce nava se scufunda la trei mile de Cherbourg, Franța.

Dar Waller a fost printre cei cărora li s-a ordonat să rămână ultimii. Când cazanele navei au explodat, Waller și oamenii rămași au sărit în apa rece. Waller purta o vestă de salvare.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola