Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Secretele mănăstirii anglo-saxone descoperite după secole de dezbateri cu privire la locația sa
Articole online

Secretele mănăstirii anglo-saxone descoperite după secole de dezbateri cu privire la locația sa

mănăstire

Arheologii de la Universitatea din Reading au efectuat săpături la Mănăstirea Cookham, situată lângă Biserica Sfânta Treime din Cookham, Anglia.

Secretele mănăstirii anglo-saxone descoperite după secole de dezbateri cu privire la locația sa

Săpăturile au scos la iveală o structură mare din lemn, una dintre clădirile principale din cadrul unei mănăstiri anglo-saxone cunoscute sub numele de Cookham Abbey.

Potrivit cercetătorilor, structura din lemn a funcționat ca un centru social și religios, oferind noi informații despre viața monahală de la Cookham.

Echipa a descoperit, de asemenea, un puț din lemn conservat, care conținea artefacte din lemn, o incintă monahală înconjurată de ziduri, situată în fața râului Tamisa, și un cimitir cu peste 50 de înmormântări care acoperă trei generații.

Mănăstirea a fost descoperită pentru prima dată în 2021, arheologii datând situl în timpul domniei lui Cynethryth, o regină a Merciei din secolul al VIII-lea d.Hr. Cynethryth s-a alăturat unui ordin religios și a devenit stareță regală a mănăstirii după moartea soțului ei, regele Offa, în anul 796 d.Hr.

Profesorul Gabor Thomas, de la Universitatea din Reading, a declarat:

„Descoperirile pe care le-am făcut la Cookham ne vor ajuta să creionăm o imagine mult mai clară a vieții cotidiene de la mănăstire. Va trebui să efectuăm o analiză mai detaliată a ceea ce am găsit, dar artefactele dezgropate la săpăturile din acest an arată încă o dată calitatea excepțională a conservării la Cookham.”

Săpăturile anterioare au identificat aspectul complexului mai larg, care era organizat într-o serie de zone funcționale delimitate de șanțuri. Una dintre aceste zone pare să fi fost folosită pentru locuințe, iar alta pentru activități industriale, indicată de un grup de lucru folosit probabil pentru prelucrarea metalelor.

Săpăturile de patru săptămâni au fost efectuate în cadrul unei școli de vară pentru Departamentul de Arheologie al Universității din Reading. Arheologii și studenții au efectuat prima explorare în profunzime a sitului mănăstirii de lângă curtea bisericii Sfânta Treime din satul Cookham, de când a fost redescoperită de arheologii de la Reading în 2021, după secole de dezbateri cu privire la locația sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola