Evenimentul Istoric > Articole online > Secretele întunecate ale Casei regale. Misterioasa moarte a fratelui Reginei Maria
Articole online

Secretele întunecate ale Casei regale. Misterioasa moarte a fratelui Reginei Maria

Unul dintre cele mai misterioase astfel de episoade este cel al morții lui Alfred Alexander William Ernest Albert prinț moștenitor de Saxa-Coburg și Gota, fratele Reginei Maria, soția Regelui Ferdinand Întregitorul României.

Foto: Alfred de Saxa-Coburg și Gotha, fratele Reginei Maria.

Recuperarea Reginei Maria este unul dintre marile câștiguri ale anului dedicat Centenarului României Mari și multe lucruri au fost spuse în ultimul timp despre acest personaj fabulos și fascinant.

Ea a fost fiica lui Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gota, duce de Edinburgh, fratele Regelui Angliei, și al Mariei Alexandrovna Romanova, fiica Țarului Rusiei. În 1892, Maria s-a căsătorit cu Ferdinand, viitorul rege al României.

Drama care face obiectul povestirii noastre de astăzi este din 23 ianuarie 1899. În acea zi, Maria Alexandrovna și Alfred sărbătoreau 25 de ani de căsătorie. Tânărul Alfred lipsea de la petrecerea de la Palatul Schloss Friedestein din Gotha.

Sursele oferă explicații diverse pentru boala sa. În Jurnalul său, regina Maria consemnează episodul spunând doar că sănătatea fratelui săi ”a cedat”. The Times va scrie la moartea reprezentantului Casei Regale a Marii Britanii că a suferit de o tumoare, în timp ce alte surse spun că suferea de tuberculoză.

Respectabilul Complete Peerage (cea mai amplă culegere de texte privind casele regale) susține, însă, că Prințul s-ar fi împușcat cu un revolver. Transportat la  Martinnsbrunn Sanatorium din Gratsch (acum în Italia), după ce timp de 3 zile a fost îngrijit acasă, Alfred moare pe 6 februarie, la numai 24 de ani.

”Bomba” avea să vină peste câțiva ani. Un oarecare Frack Bush a scris o carte în care susține că Prințul s-a căsătorit în secret cu Mabel Fitzgerald, nepoata Ducelui de Leinster. Bush susținea că a fost conceput în această căsătorie.

Părinții Prințului s-au opus mariajului și, disperat, Alfred s-ar fi împușcat cu un revolver chiar în timpul aniversării căsătoriei părinților săi.

Foto deschidere: Portret al Reginei Maria, colorizare făcută de Florin Roștariu

Registration

Aici iti poti reseta parola