Evenimentul Istoric > Articole online > Secretele pe care Hamas le știa despre Armata Israelului. Dezvăluirea unei operațiuni secrete
Articole online

Secretele pe care Hamas le știa despre Armata Israelului. Dezvăluirea unei operațiuni secrete

Secrete Hamas
sursa: prelucrare după o poză a IDF

Zece bărbați înarmați, echipați cu cunoștințe detaliate despre serviciile secrete, instalațiile și operațiunile militare israeliene, au pornit într-o misiune care avea să lase Israelul “fără ochi și urechi”. Pe cinci motociclete, cu câte doi bărbați pe vehicul, ei au deschis focul asupra mașinilor civile. Pe măsură ce avansau spre est, după ce au traversat granița. Cinsprezece kilometri în interiorul teritoriului israelian, au părăsit șoseaua, ajungând într-o zonă împădurită. În fața unei porți nepăzite care ducea către o bază militară, au folosit o încărcătură explozivă mică pentru a sparge bariera. Odată intrat în baza militară, ei s-au oprit pentru a face o fotografie de grup macabră. Înainte de a ucide nemilos un soldat israelian neînarmat, în haine civile.

Pentru un scurt moment, incertitudinea i-a cuprins pe atacatori cu privire la următoarea lor mișcare. Atunci unul dintre ei a scos din buzunar o hartă codată pe culori a complexului, scrie NYT. Harta le-a furnizat indicații, ghidându-i către o ușă neîncuiată a unui clădiri fortificate. Înăuntru îi aștepta centrul operațiunilor de informații militare al Israelului – o cameră plină de computere. Sub un pat din cameră au descoperit doi soldați care se adăposteau și i-au ucis fără milă.

Această secvență înfiorătoare a fost surprinsă pe o cameră montată pe capul unuia dintre atacatori, care a fost ulterior ucis. New York Times a analizat cu minuțiozitate imaginile, verificând evenimentele prin interviuri cu oficiali israelieni și prin verificarea imaginilor video militare israeliene ale atacului, ceea ce a confirmat exactitatea evenimentelor petrecute.

Hamas și operațiunea secretă

Aceste detalii înfiorătoare oferă o privire în modul în care Hamas, forța dominantă în Fâșia Gaza, a orchestrat un atac șocant care a prins Israelul nepregătit. Într-o singură zi, ei au cucerit peste 45 de km pătrați, au luat ostatici și au lăsat peste 1.300 de victime în Israel. Cea mai mortală zi din istoria de 75 de ani a țării.

Hamas a executat acest plan îndrăzneț cu o precizie meticuloasă, explozând vulnerabilitățile și secretele Israelului. Cu ajutorul dronelor, au distrus sistematic turnuri cheie de supraveghere și comunicații de-a lungul graniței cu Gaza, creând zone oarbe masive pentru informațiile deținute de armata israeliană. Cu explozivi și utilaje grele, au creat breșe în barierele de la graniță, permițând a 200 de atacatori să intre în prima undă și încă 1.800 mai târziu în aceeași zi. Pe motociclete și în camionete, atacatorii au cucerit rapid opt baze militare, lansând atacuri teroriste în peste 15 orașe și sate.

Documentele de planificare ale Hamas, videoclipurile atacului și interviurile cu oficialii de securitate arată că grupul avea o înțelegere surprinzător de sofisticată a modului în care opera armata israeliană, locațiile specifice ale unităților militare și chiar timpul estimat pentru sosirea întăririlor.

Cum au fost cucerite bazele militare

De-a lungul întregii frontiere, trupele Hamas au cucerit deja majoritatea, dacă nu chiar toate, dintre bazele militare israeliene. Imaginile de pe camerele montate pe capul atacatorilor, inclusiv videoclipurile despre asaltul asupra centrului de informații, arată luptătorii Hamas – din bine antrenata brigadă Nukhba – dărâmând barierele mai multor baze în lumina dimineții. După ce au pătruns, au fost nemiloși, deschizând focul asupra unor soldați aflați în pat sau în lenjerie intimă. În mai multe baze, știau exact unde se aflau serverele de comunicații și le-au distrus, conform unui ofițer superior al armatei israeliene.

Cu mare parte din sistemele lor de comunicare și supraveghere nefuncționale, israelienii adesea nu puteau vedea commandourile venind. Le era mai dificil să ceară ajutor și să inițieze o reacție. În multe cazuri, nu au putut să se protejeze pe ei înșiși, cu atât mai puțin să apere satele civile din împrejurimi.

Armata israeliană a promis că va efectua o investigație amănunțită pentru a afla cum a reușit Hamas să penetreze atât de ușor apărarea sa odată ce conflictul se va încheia. Revelația că atât de multe informații sensibile au fost expuse a stârnit deja îngrijorare printre oficiali și analiști. Israelul, renumit pentru abilitățile sale de colectare a informațiilor, trebuie să se confrunte acum cu întrebări legate de dezvăluirea accidentală a propriilor operațiuni. Operațiunea îndrăzneață a lui Hamas servește ca o amintire asupra naturii în evoluție a războiului modern, în care planificarea meticuloasă și informațiile pot desfida chiar și cele mai formidabile forțe militare.

Registration

Aici iti poti reseta parola