Invazia Ucrainei a deschis Cutia Pandorei
Dacă efectele internaționale ale conflictului Rusia-Ucraina continuă să se răspândească, ne vom confrunta cu o posibilă bifurcare a economiei globale. Alianțele geopolitice, fluxurile de energie și alimente, sistemele valutare și căile comerciale s-ar putea diviza între fidelii Americii și susținătorii Axei Moscova-Beijing.
Se redesenează lanțurile mondiale de aprovizionare
În timpul primului Război Rece, existau două lumi – Estul și Vestul. Acea lume scindată prinde astăzi viață din nou și, odată cu ea, companiile occidentale vor începe să-și modifice lanțurile de aprovizionare orientându-se către statele occidentale sau neutre.
Integrarea economică nord-americană va deveni o nouă prioritate. Transportul de suprafață pe continentul eurasiatic va deveni mai complex și vor apărea probleme.
Întregul lanț de aprovizionare va fi redesenat, cu noi surse și parteneri – totul în interesul securității corporative și naționale. Acest lucru va crea o mare volatilitate și imprevizibilitate.
Prețurile vor sări în aer
Companiile vor acorda prioritate furnizorilor care pot furniza provizii consistente și de încredere, plătind probabil o primă. În cele din urmă, aceste costuri vor fi transferate consumatorilor sub forma unor prețuri mult mai mari.
În timp ce prețurile vor deveni un factor important în alegerile făcute de consumatori, pe piață se vor impune corporațiile care fac investiții în infrastructura lanțului de aprovizionare și se bazează pe locuri de producție prietenoase cu Occidentul.
Posturile de analist în lanțul de aprovizionare vor deveni cele mai fierbinți locuri de muncă din următorul deceniu, apreciate de corporații, consultanță și chiar Wall Street pentru capacitatea de a interpreta, analiza și prezice perturbări și riscuri într-o nouă ordine mondială.
Aceiași analiști se vor găsi în mare măsură recrutați de organizațiile naționale de securitate, informații și apărare – deoarece conflictele viitoare vor apărea în mare parte din dorința de a controla materiile prime și producția.
Noile investiții în tehnologiile lanțului de aprovizionare și automatizare vor fi accelerate, la fel ca preferința pentru aprovizionarea internă și din imediata vecinătate.
Nu e nicio glumă. E chiar un război!
Criza din Ucraina estesfârșitul preambulului unei lungi istorii de conflict geopolitic, economic și militar între Est și Vest în cel de-al doilea Război Rece. Acum gluma se îngroașă. State precum Rusia și China aleg hegemonia regională în detrimentul integrării globale – vom vedea acest lucru provocând în continuare probleme în Marea Baltică și Marea Chinei de Sud, ca să nu mai vorbim de Orientul Mijlociu și Pacificul extins.
Globalizarea condusă de Organizația Mondială a Comerțului a durat zeci de ani, dar s-a accelerat când China a intrat în 2000. Decuplarea globală – dacă vine vorba de asta – și integrarea socioeconomică regională mai strânsă vor dura, de asemenea, decenii, iar ritmul schimbării va varia, uneori rapid, alteori imperceptibil, scrie site-ul