Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se teme Vladimir Putin de sancțiunile occidentale?
Articole online

Se teme Vladimir Putin de sancțiunile occidentale?

putin

Strategia președintelui american Joe Biden de a înfrunta simultan ambii adversari majori- Rusia șli China- are un dezavantaj care începe să se manifeste în criza ucraineană.

China e un scut împotriva sancțiunilor occidentale

S-ar putea foarte bine ca Vladimir Putin să nu se teamă de sancțiuni dat fiind statutul Rusiei de „superputere energetică” și a legăturilor cu China.

Brandon Weichert, analist geopolitic și autor al cărții Winning Space: How America Remains a Superpower, a declarat pentru Express.co.uk că amenințările occidentale ar putea fi zadarnice.

El a spus că China poate oferi Rusiei un scut împotriva sancțiuni, dat fiind că cele două țări au acum legături strânse.
„De prea mult timp, factorii de decizie din SUA s-au bazat pe poziția hegemonică a dolarului american ca monedă de rezervă globală pentru a o folosi ca pârghie în elaborarea de sancțiuni împotriva rivalilor din ordinea mondială, cum ar fi Rusia.
Din 2014, când Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea de la Ucraina, Rusiei au fost aplicate sancțiuni americane fie pentru a o face să sufere pentru acțiunile ilicite, fie pentru a o face să renunțe la revendicarea asupra Crimeei.
Elitele occidentale și-au liniștit ego-urile rănite spunându-și că au găsit o modalitate de a lupta împotriva unei mari puteri, dotate cu arme nucleare, precum Rusia, fără a risca, în același timp, un conflict cinetic.”

Chiar așa este. Rusia este, de fapt, cea mai mare putere nucleară din lume, cu aproape 1.000 de focoase nucleare mai multe decât SUA.
„În timp ce sancțiunile au avut un impact grav asupra economiei ruse la început, la fel ca utilizarea excesivă a antibioticelor, Moscova a muncit din greu pentru a crea o rezistență la impactul și eficacitatea pe termen lung a sancțiunilor occidentale . Ca urmare, după aproape un deceniu în care a fost sub atac economic din partea Occidentului, Rusia este capabilă să suporte mai bine aceste atacuri sistemice asupra economiei sale.
Sancțiunile nu mai au efectul dorit. De fapt, rușii fac exact opusul, deoarece Rusia se uită acum la vecinul său, China, a doua cea mai mare economie din lume în termeni de PIB pentru a-i oferi un scut în fața oricăror sancțiuni occidentale.

Rusia e o superputere energetică

Dincolo de asta, Rusia a devenit o superputere energetică cu producția lor prodigioasă de gaze naturale și alte mărfuri esențiale – în special produse agricole – ceea ce înseamnă că economia Rusiei este din ce în ce mai autosuficientă în moduri pe care sancțiunile occidentale pur și simplu nu le pot lovi.

Rusia a devenit principalul exportator mondial de gaze, furnizând restului lumii mai mult gaz decât oricine altcineva. Însăși Europa primește până la 40% din gazul său direct din conductele rusești, notează Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola