Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se caută un drum între China și România care ar fi existat înainte de celebrul Drum al Mătăsii
Articole online

Se caută un drum între China și România care ar fi existat înainte de celebrul Drum al Mătăsii

Institutul de Arheologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale din China a iniţiat o colaborare cu Academia Română de Ştiinţe pentru a desfăşura săpături arheologice într-un sit din provincia Gansu (China) în căutare de noi fragmente de ceramică pictată într-un stil asemănător cu fragmente de ceramică pictate descoperite în România.

Arheologii chinezi prezintă o parte din ceramica pictată descoperită în situri arheologice din provincia Gansu în cadrul unui festival organizat în oraşul Dingxi, din aceeaşi provincie.

Acest festival durează o lună şi s-a deschis la 20 iulie.

 În cadrul festivalului sunt organizate expoziţii şi simpozioane ştiinţifice, precum şi excursii pe teren, în situri arheologice.

Festivalul poartă numele uneia dintre cele mai renumite descoperiri din provincia Gansu – cultura Majiayao – care s-a dezvoltat în zona cursului superior al Râului Galben şi pe afluenţii săi.

„Cercetătorii au identificat similarităţi importante între ceramica pictată preistorică din zona Mării Negre şi cea de pe cursul superior al Râului Galben”, susţine Li Xinwei, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale.

„Colaborarea noastră se va concentra pe potenţiala relaţie dintre piesele de ceramică pictată din zona Râului Galben şi din zona Mării Negre şi pe motivul pentru care aceste tipuri de ceramică pictată au evoluat ulterior în mod diferit”, a mai adăugat Li.

„Ţările aflate de-a lungul Drumului Mătăsii au multe lucruri în comun în ceea ce priveşte cultura ceramicii pictate. Aceste lucruri comune au pus bazele culturale ale Drumului Mătăsii”, a susţinut Li, citat de Agerpres.

China pregăteşte o cooperare în acest domeniu şi cu Turkmenistanul, colaborare ce se va concentra asupra similarităţilor dintre cultura Namazga-Tepe şi cultura Yangshao.

Registration

Aici iti poti reseta parola