Evenimentul Istoric > Articole online > Mit sau realitate? Marco Polo și-a dictat memoriile din călătorii în închisoare
Articole online

Mit sau realitate? Marco Polo și-a dictat memoriile din călătorii în închisoare

Chiar și astăzi, istoricii sunt intrigați de locul de naștere al acestuia. Cele mai multe indicii arată că s-ar fi născut pe insula croată Korcula, unde există în continuare o familie cu numele de Polo.

24 de ani

La vârsta de 17 ani și-a început călătoria în Asia, care a durat 24 de ani (1271-1295), alături de tatăl său Niccolo și de unchiul său Maffeo Polo. A revenit acasă după ce a parcurs peste 24.000 de kilometri din “Drumul Mătesii”.

History.info a refăcut traseul și harta călătoriilor sale. El a pornit pe un vas din Venezia și a ajuns pe uscat abia în Acre (astăzi Akko, Israel). De acolo s-a deplasat doar pe uscat pe traseul Acre-Trebizond/Trepezung (astăzi Trabzon, Turcia)-Bagdad (Irak)-Erbil (Irak)-Ormuz (Iran)-Balkh (Afganistan)-Kashgar (nod de legătură din Drumul Mătăsii, China)-Lanzhou (China)-Karakorum (Mongolia)-Lanzhou (China)-Beijing (China)-Chengdu (China)-Pagan/Bagan (Myanmar).

Traseu

La întoarcere a călătorit mai mult pe apă. Traseul a început pe uscat din Pagan/Bagan (Myanmar) până la Beijing (China), apoi a coborât pe coasta chineză până la Hangchow/Hangzhou, de unde un vas l-a transportat până la Ormuz, de unde călătoria a continuat iar pe uscat pe traseul Ormuz- Trabzon- Constantinopol-Venezia.

La întoarcerea din Venezia, regatul era în război cu cei din Genova. Marco Polo a participat la o bătălie care a avut loc chiar în apropriere de Korcula. A fost capturat și transportat la Genova.

A fost încarcerat pe termen lung, astfel că a avut suficient timp să mediteze despre călătoriile sale în Asia.

Rustichello

 

Și-a dictat memoriile din călătorii unui coleg de celulă, cunoscut sub numele de Rustichello da Pisa, scrie history.info.

După câțiva ani a apărut și cartea “Il Milione”, tradusă cu titlul “Milionul” sau de multe ori sub titulatura “Călătoriile lui Marco Polo”. Milione a fost porecla dată de venețieni după întoarcerea sa din Asia.

A fost eliberat în 1299 și a devenit un negustor foarte înstărit. Cartea sa a fost un real succes. Prima prezentare a Asiei pentru europeni.

Nu a fost primul european care a ajuns în Asia, însă a fost primul care a lăsat documente scrise în urma sa, care au inspirat ulterior mii de exploratori, printre care Cristofor Columb.

A murit la puțin timp după ce și-a finalizat testamentul.

Și-a lăsat toată averea urmașilor săi și a ales să elibereze un sclav tătar, care mai mult ca sigur l-a acompaniat pe durata călătoriilor în Asia. A fost înmormântat în biserica San Lorenzo din Veneția, căreia prin lege trebuia să îi doneze o parte din avere.

Critici și laude

După moarte, cartea a fost aprig criticată. Mulți o consideră o combinație între ficțiune și legende, alții îl acuză că a povestit ceea ce a auzit de la tatăl sau unchiul său sau chiar de la alți exploratori.

Mulți se miră și acum că el nu menționează deloc Marele Zid Chinezesc, bețișoarele de mâncat, încălțămintea sau ceaiul local, alții sunt intrigați de nume de localități inexistente.

Mulți îl acuză că nu a ajuns niciodată în China. În epoca modernă, manuscrisul său a fost analizat în detaliu, iar concluzia a fost că cele scrise/dictate de el sunt mai conforme cu realitatea decât în cazul altor exploratori.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola