Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se alege praful de moștenirea politică a Angelei Merkel
Articole online

Se alege praful de moștenirea politică a Angelei Merkel

Schimbare majoră în CDU. Epoca Merkel și a epigonilor ei se încheie

 

Friedrich Merz are o sarcină extrem de dificilă, având în vedere că Uniunea Creștin Democrată (CDU) se află în criză după înfrângerea răsunătoare și oarecum neașteptată de la alegerile legislative.

La aproape trei ani de la revenirea fulgerătoare pe scena politică, Merz, în vârstă de 66 de ani, s-a impus în fața celorlalți doi candidați, Helge Braun (12,1%) și Norbert Röttgen. (25,8%), conform rezultatelor anunțate de secretarul general Paul Ziemak.

Friedrich Merz, care e adeptul unei linii economice liberale, va trebui să facă eforturi pentru a readuce pe linia de plutire un partid care a obținut la alegerile din 26 septembrie cel mai mic scor din istoria sa (18,9%) după 16 ani de guvernare. Această înfrângere fără precedent stă, de altfel, la originea hotărârii lui Armin Laschet de a-și depune mandatul de președinte după mai puțin de un an în fruntea CDU.

A treia schimbare de management în trei ani

Chemați pentru prima dată să-și aleagă direct liderul, aproape 250.000 de membri ai CDU – dintr-un total de 400.000 – au participat la acest vot. Alegerea propriu-zisă a lui Friedrich Merz va avea loc abia pe 21 și 22 ianuarie la congresul CDU. Rival de o viață a Angelei Merkel, Friedrich Merz a fost nevoit să candidezede trei ori pentru a prelua șeful CDU.

Pentru partidul care domină viața politică germană de la sfârșitul Celui de al Doilea Război Mondial, aceasta este a treia schimbare de conducere în trei ani. Lui Merkel i-a urmay mai întâi fostul ministru al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, iar apoi Armin Laschet. De fiecare dată până acum, Friedrich Merz a candidat, dar a fost învins.
Abia numit, el a recunoscut și că CDU este în „stare de urgență” de trei ani.

Înainte de a reveni în prim-plan la sfârșitul anului 2018, când Angela Merkel și-a anunțat retragerea treptată, Friedrich Merz a activat în finanțe. Avocat într-o mare firmă de avocatură de afaceri din Düsseldorf, el a strâns milioane de euro și și-a făcut relații influente în marile companii germane, scrie Le Figaro.

Registration

Aici iti poti reseta parola