Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Se alătură România „coaliției celor dispuși” pe care SUA o constituie împotriva Rusiei?
Articole online

Se alătură România „coaliției celor dispuși” pe care SUA o constituie împotriva Rusiei?

 

„Coaliția celor dispuși”

Sursele militare americane citate de CNN au subliniat că blocul occidental ia în calcul posibilitatea desfășurării a o mie de soldați în fiecare dintre cele trei țări , așa cum se întâmplă deja în statele baltice și în Polonia. Potrivit acelorași surse, Statele Unite și Regatul Unit sunt în favoarea trimiterii , dar nu toți cei 30 de membri NATO sunt de acord. Din acest motiv, Washingtonul ia în considerare posibilitatea de a trimite forțe suplimentare pe o bază bilaterală sau printr-o așa-numită „ coaliție a celor dispuși ” (asemănătopre cu ceea ce s-a întâmplat în Afganistan în 2001).

În general, obiectivul militar al Statelor Unite ar fi „satisfacerea capacităţilor” cerute de aliaţii NATO din regiune. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby , a declarat luni că Statele Unite au plasat 8.500 de militari în stare de alertă în Statele Unite în cazul în care este desfășurată o forță de răspuns rapid NATO. SUA și NATO au în prezent zeci de mii de oameni în Europa pe care să se folosească pentru orice desfășurare suplimentară față de cele ale aliaților est-europeni.

Situația devine din ce în ce mai tensionată

Între timp, Ucraina încearcă să-și liniștească cetățenii explicând că da, invazia Rusiei este o posibilitate reală, dar că în momentul de față nu există o astfel de amenințare la orizont. În același timp, guvernul ucrainean a salutat ajutorul militar din partea Statelor Unite, în timp ce ambasada SUA la Kiev a sugerat ca cetățenii americani să părăsească țara.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că secretarul NATO Jens Stoltenberg a pierdut legătura cu realitatea, și a declarat că Occidentul împinge Ucraina să provoace Moscova. „Suntem pregătiți pentru orice. Nu am atacat niciodată pe nimeni, mereu am fost noi cei care am fost atacați”, a afirmat Lavrov .

„Sperăm că forțele puse în alertă nu trebuie să fie activate, dar suntem pregătiți”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.. Poziția Washingtonului este clară: răspunsul dat guvernului rus cu privire la garanțiile de securitate evidențiază modul în care Statele Unite sunt „deschise dialogului” și „preferă diplomația” pentru a rezolva criza ucraineană. „Sper să vorbesc cu Lavrov în următoarele zile, după ce Moscova va citi documentul pe care i l-am trimis”, a adăugat Blinken, precizând că este la latitudinea Rusiei să decidă cum va răspunde. Vorbind despre document, Blinken a afirmat că acesta „include preocupările Washingtonului și ale aliaților săi cu privire la acțiunile rusești care subminează securitatea, o evaluare rațională a propunerilor făcute de Rusia și propunerile SUA și ale aliaților cu privire la zonele în care se poate găsi un teren comun”. Blinken a afitmat că nu va fi făcut public conținutul acestui răspuns care arată, în esebță, că ușa NATO rămâne deschisă pentru Ucraina, scrie ziarul italian Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola