Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scurgere de agenți patogeni de la biolaboratorul secret ocupat de manifestanții din Kazahstan? Moscova dă alarma
Articole online

Scurgere de agenți patogeni de la biolaboratorul secret ocupat de manifestanții din Kazahstan? Moscova dă alarma

Kazahstanul neagă că de la laboratorul militar ocupat de răzvrătiți ar fi avut loc o scurgere de agenți patogeni.

Agenții patogeni au fost scăpați din laboratorul secret?

Alarma a fost dată de presa de la Moscova, care au anunțat că un laborator secret finanțat de SUA a căzut în mâinile protestatarilor. Că biolaboratorul secret, finanțat de departamentul de apărare al SUA, și care are, de asemenea, legături cu oamenii de știință ruși și chinezi – ar fi fost ocupat de manifestanți susțin și mulți utilizatori ai platformelor de socializare.

‘Nu este adevarat. Instalația este păzită”, a replicat Ministerul Sănătății din Kazahstan în subordinea căruia se află Laboratorul Central de Referință din Almaty.

Cu toate aceste asigurări, Agenția oficială de știri rusă TASS a a vorbit despre mai multe mesaje de oe rețelele sociale în care se afirmă că laboratorul a fost preluat de „persoane neidentificate”. Mai mult s-a vorbit și despre faptul că „specialiști în costume de protecție chimică lucrau în apropierea laboratorului, probabil pentru a rezolva o scurgere de agenți patogeni periculoși”.
Existența laboratorului a fost controversată, iar în 2020 țara a negat oficial că ar fi fost folosit pentru fabricarea de arme biologice.

La acea vreme, guvernul kazah a declarat: „Nu se dezvoltă arme biologice în Kazahstan – și nicio cercetare nu este efectuată împotriva altor state”.

A fost construit în 2017 și este folosit pentru studiul focarelor de infecții deosebit de periculoase. În biolaborator sunt depozitați agenți patogeni periculoși. Scandaluri au mai izbucnit în jurul acestei instalații secrete. În 2018, au existat afirmații – negate oficial – că o nouă tulpină de meningită s-a scurs din laborator. De asememenea, autoritățile din Kazahstan au anunțat că niciun fel de personal american nu este mplicat în activitatea laboratorului, care a inclus studiul SARS-Cov-2

 

Revoluția colorată a eșuat

Biroul președintelui Kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat că situația din țară a fost stabilizată și autoritățile au recăpătat controlul asupra clădirilor administrative care au fost ocupate de protestatari. Bilanțul violențelor, dat publicității de autoritățile kazahe, vorbește de moartea a 160 de persoane, inclusiv că 16 membri ai poliției și gărzii naționale.

Un total de 103 decese au fost înregistrate numai la Almaty, cel mai mare oraș al țării, unde demonstranții au ocupat clădiri guvernamentale și au declanșat incendii.

Ministerul Sănătății a raportat anterior că peste 2.200 de persoane au solicitat servicii medicale pentru răni căpătate în timpul protestelor. De asemenea, aproximativ 1.300 de ofițeri din forțele de represiune au fost răniți. Aproximativ 5.800 de persoane au fost reținute de poliție în timpul protestelor care s-au transformat în violență săptămâna trecută și au determinat o alianță militară condusă de Rusia să trimită trupe în țară, a declarat biroul președintelui Kazahstanului citat de Daily Mail.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola