Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Scrisoarea uitată a unui soldat de pe front. După 75 de ani, secretul avea să fie descoperit
Articole online

Scrisoarea uitată a unui soldat de pe front. După 75 de ani, secretul avea să fie descoperit

Scrisoarea uitată a unui soldat de pe front. După 75 de ani, secretul avea să fie descoperit

Scrisoarea în care soldatul John Wheldon-Williams și-a exprimat recunoștința față de adolescenta Pat Moore

Scrisoarea în care soldatul John Wheldon-Williams și-a exprimat recunoștința față de adolescenta Pat Moore

Este vorba despre Pat Moore, o școlăriță din High Wycombe care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a tricotat haine pentru trupele aflate în misiune în străinătate. Unul dintre beneficiarii contribuției ei a fost caporalul John Wheldon-Williams, care a servit în campania din Italia din 1944. De la Pat, acesta a primit o pereche de mănuși, un gest mic, dar util, având în vedere condițiile de îngheț cu care s-a confruntat.

În scrisoarea sa către Pat, Wheldon Williams a spus:

„Poate că nu pare să aibă o mare importanță pentru tine să tricotezi obiecte de îmbrăcăminte pentru „cineva” din forțele armate, dar tu faci un mare serviciu, un serviciu care exprimă spiritul Angliei.”

El a semnat promițând că se va întoarce ca parte a unei „armate victorioase”. Cu toate acestea, Pat nu a primit niciodată scrisoarea, deoarece se mutase de la adresa de corespondență până la data primirii acesteia. A murit în anii ’60, la doar 36 de ani.

După ce au găsit scrisoarea ascunsă într-un volum care a intrat în posesia lor, World of Books Group a lansat un apel. Acesta a fost observat de istoricul Dave Thacker, care, la rândul său, a contactat-o pe Lynn Cook din Surrey. În urma cercetărilor sale, Thacker a identificat-o pe Cook ca fiind fiica lui Pat.

Deși Lynn cercetase trecutul mamei sale, nu știa nimic despre contribuția ei în timpul războiului

 „Am amintiri timpurii în care o priveam pe mama mea cum tricota acasă – este un lucru care i-a plăcut întotdeauna”, a spus Lynn. „Ar fi fost foarte bucuroasă de acest lucru, de accea eu îl voi prețui pentru totdeauna”

Împreună, Lynn și Dave au efectuat ulterior cercetări despre autorul scrisorii, John Wheldon Williams, care a supraviețuit războiului și a trăit la Londra până la moartea sa în anii ’60.

Fiul său Brian, la care se referea în mesajul său către Pat, a devenit actor de teatru sub numele de David Wheldon-Williams, bucurându-se de o carieră de succes în West End, inclusiv într-o producție a spectacolului Cabaret alături de Judi Dench. Brian a murit în 2017, fără să știe despre existența scrisorii.

Comentând descoperirea, Graham Bell, CEO al World of Books Group, a declarat:

„Această descoperire a fost deosebit de emoționantă și am știut că trebuie să facem ceva pentru a o returna proprietarului de drept. Suntem încântați că am găsit-o pe Lynn și am aflat mai multe despre povestea incredibilă din spatele scrisorii”.

Registration

Aici iti poti reseta parola