Evenimentul Istoric > Articole online > Sclavie și decădere. Secretul orașului Haga
Articole online

Sclavie și decădere. Secretul orașului Haga

La 1 iulie 1863,  Olanda a fost ultima putere colonială din Europa care a abolit sclavia și traficul cu sclavi.

În Surinam și în alte șase insule din Caraibe, care aparțin încă Olandei, s-au tras 21 de salve de tun în aer pentru a transmite mesajul că de acum toți sclavii sunt liberi.

Numai că după 156 de ani de la acel eveniment, mai exact la începutul lunii august, scena politică olandeză s-a zguduit de la un scandal de proporții tocmai pe această temă.

Legea nu a fost respectată în toate coloniile

Die Presse scrie că legea împotriva sclaviei nu a fost respectată în toate coloniile regatului.

În unele insule din Indonezia, care au aparținut Olandei până în 1945, din perspectiva olandeză până în 1949, traficul cu sclavi a continuat.

“Vorbim despre sclavie în Bali până în 1877, în Sumbawa până în 1910 și în Samosir până în 1914” , scrie sursa citată.

Politicianul Serpil Artes cere autorităților locale din Haga, în calitate de centru administrativ al Olandei la acea vreme, să își ceară scuze public pentru nedreptățile comise care atârnă greu în istoria orașului.

Reacţia oficialilor

Oficialii orașului se apără și arată cu degetul către Amsterdam. Ei consideră că din punct de vedere strict istoric, acuzațiile sunt nefondate. 

“Cele două mari companii olandeze de comerț, Compania Olandeză Unită a Indiilor de Est și Compania Olandeză Unită a Indiilor de Vest, s-au ocupat cu flotele lor maritime de traficul cu sclavi în Marea Britanie, Portugalia, Franța și Spania. Aceste companii aveau sediul în Amsterdam”, susțin autoritățile.

Acuzațiile sunt însă tratate cu maximă seriozitate.

În decembrie 2017, autoritățile din Haga au decis îndepărtarea unui bust din Muzeul Mauritshuis, unde sunt expuse operele de artă ale unor pictori de renume, precum Vermeer, Rembrandt, Jan Steen sau Paulus Potter.

Bustul îndepărtat este chiar al proprietarului muzeului Johann Maurits van Nassau-Siegen care și-a transformat propriul palat într-un muzeu.

Decizia a fost luată după ce s-a dovedit că între 1636 și 1644 acesta a fost guvernator într-o colonie olandeză care aparține astăzi Braziliei și și-a asigurat mare parte din avere prin traficul cu sclavi.

Scuze

Politicianul Verzilor susține că actualul Consiliu Local al orașului Amsterdam și-a cerut deja scuze pentru rolul său în traficul cu sclavi și acum consideră că este rândul orașului Haga.

“Nu există o vină moștenită colectiv. Este o ambiție ieftină, ca după atâta timp să te erijezi într-un judecător al istoriei”, a declarat consilierul local Jan Pronk.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola