Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Schimbare de lider în clasamentul mondial al celor mai scumpe orașe. N-o să vă vină să credeți care e cel mai ieftin
Articole online

Schimbare de lider în clasamentul mondial al celor mai scumpe orașe. N-o să vă vină să credeți care e cel mai ieftin

Tel Aviv, cel mai scump oraș din lume

Potrivit datelor prezentate, o rapidă creștere a costului vieții în ultimii cinci ani a făcut ca Tel Avivul să ocupe acum primul loc. Indicele 2021 al Economist Intelligence Unit, care urmărește costul vieții în 173 de orașe din întreaga lume, dezvăluie că Tel Aviv este acum cel mai scump oraș din lume, urcând de pe locul cinci în 2020.
În medie, prețurile pentru bunurile și serviciile acoperite de indice au crescut cu 3,5% în termeni de monedă locală, comparativ cu o creștere de doar 1,9% la această dată anul trecut.

Costurile cu transportul au crescut cel mai rapid în acest an, în principal din cauza creșterii prețului petrolului, care a determinat o creștere cu 21% a prețului benzinei fără plumb. Și în ceea ce privește cheltuielile cu distracțiile, fumatul și îngrijirea personală s-au înregistrat creșteri puternice.
Creșterea Tel Avivului reflectă în principal puterea șekelului față de dolarul american și creșterile prețurilor la alimente și transport. Orașul care a înregistrat cel mai mare salt a fost Teheran, care a urcat de pe locul 79 pe locul 29, pe măsură ce sancțiunile internaționale continuă să provoace probleme.

 

Cea mai ieftină capitală e Damascul

Costul vieții la nivel mondial continuă să fie sensibil la schimbările provocate de pandemia Covid-19. Datele sondajului au fost colectate între 16 august și 12 septembrie 2021, când tarifele de transport și prețurile mărfurilor erau în creștere în întreaga lume. Combinate cu cererea fluctuantă a consumatorilor și cu schimbările cursului de schimb, problemele rezultate din lanțul de aprovizionare au alimentat creșterile de preț în marile orașe ale lumii.
„Deși majoritatea economiilor din întreaga lume se redresează acum pe măsură ce vaccinurile Covid-19 sunt lansate, multe orașe mari înregistrează încă creșteri ale cazurilor, ceea ce duce la restricții sociale. Acestea au perturbat oferta de bunuri, ducând la lipsuri și la prețuri mai mari”, a declarat Upasana Dutt de la Economist Intelligence Unit.
Dutt a spus că se preconizează că costul vieții va crește în continuare anul viitor și că băncile centrale vor crește ratele dobânzilor pentru a opri inflația. „Deci, creșterile de preț ar trebui să înceapă să se modereze față de nivelul din acest an”, a spus Dutt.

Capul listei este dominat de orașele europene și asiatice dezvoltate, în timp ce cele mai ieftine orașe sunt în principal din Orientul Mijlociu și Africa. Damascul și-a păstrat locul de cel mai ieftin oraș din lume. A ajuns pe ultimul loc în șapte din cele 10 categorii de prețuri și aproape de partea de jos în celelalte trei, notează Jerusalem Post.

Registration

Aici iti poti reseta parola