Liniile roșii ale Rusiei sunt clare. Putin știe că are nevoie de o țară tampon care să apere Moscova de un atac, pentru a nu repeta dezastrul din primele luni ale războiului cu Hitler.
De cealaltă parte, Biden are nevoie ca de aer de un succes pe plan extern pentru a mai ameliora rezultatele dezastruoase din sondajele de opinie. Problema este că „bărbăția” de care a dat dovadă Biden cu Rusia a creat o alianță între Moscova și Beijing, ceea ce pune SUA într-o situație delicată.
China și Rusia par, mai nou, să formeze o alianță care l-ar putea forța pe președintele american Joe Biden să facă față unei „crize pe două fronturi pe care nu o poate câștiga”.
Amenințarea identificată de experți
Lyle Goldstein un expert în China și Rusia care a lucrat timp de 20 de ani ca profesor de cercetare la Colegiul Naval de Război, consideră că, dacă ar izbucni războiul atât cu Rusia, cât și cu China nu există nicio garanție că SUA ar putea câștiga. „Nu cred că Statele Unite sunt pregătite să intre în război în Ucraina. Nu cred că Statele Unite sunt pregătite să intre în război pentru Taiwan. „Fie și cu una dintre ele ar fi foarte stresant. Și aș argumenta, dacă [SUA] s-ar implica, există o bună posibilitate ca [SUA] să piardă, cu siguranță angajamentele inițiale, dar poate chiar și dincolo de asta.”
La rândul său, Tom O’Connor de la Newsweek a sugerat că Alianța dintre Rusia și China l-ar putea forța pe Biden „într-o criză pe două fronturi care i-ar putea răspândi administrația prea subțire pentru a răspunde în mod adecvat la oricare dintre ele”.
Se va ajunge la un compromis între Biden și Putin
Biden îl va avertiza pe Putin despre consecințele economice ale invaziei Ucrainei în timpul întâlnirii lor virtuale de marți, a declarat luni un înalt oficial al administrației americane.
Oficialul american a spus că SUA și Europa vor impune sancțiuni care ar cauza Rusiei mari probleme economice, în cazul în care Moscova decide să invadeze Ucraina, scrie Daily Express.
Președintele Putin a cerut garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, conform cărora NATO nu se va extinde spre est și nu va plasa arme în apropierea teritoriului Rusiei.
Este puțin probabil ca pozițiile lui Putin și Biden să fie reconciliate, spune șeful Consiliului Afaceri Internaționale, Andrey Kortunov.
” Singurul lucru asupra căruia probabil că pot fi de acord – dacă se dovedește a fi o conversație bună este că toți cei implicați direct sau indirect acolo în situație ar trebui să demonstreze reținere și angajament pentru de-escaladare.Dar altfel, nu văd cum să îi promită Biden lui Putin că NATO nu va merge în est”. scrie Daily Express.