Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scenariu apocaliptic pentru Europa. Prețurile se vor tripla, nu sunt suficiente resurse
Articole online

Scenariu apocaliptic pentru Europa. Prețurile se vor tripla, nu sunt suficiente resurse

Iarna va fi un coșmar pentru Europa

„Pur și simplu nu există suficient GNL (Gaz Natural Lichefiat) în jur pentru a satisface cererea. Pe termen scurt, acest lucru va face să avem o iarnă grea în Europa.

„Pentru producători, semnalele sunt că următorul boom GNL este aici, dar va sosi prea târziu pentru a face față creșterii puternice a cererii. Sunt condiții pentru un deficit susținut de aprovizionare, prețuri ridicate, volatilitate extremă, piețe optimiste și geopolitică accentuată din cauza GNL. ”, a scris Kaushal Ramesh, analist senior la Rystad Energy.

Politica UE împotriva Rusiei va avea efecte dezastruoase?

Rystad Energy susține că UE are „o țintă ambițioasă de a reduce dependența de gazul rusesc cu 66% în acest an – un obiectiv care va intra, însă, în conflict cu obiectivul UE de a reumple capacitățile de stocare a gazelor la 80% din capacitate până la 1 noiembrie”.

 

Firma spune că încercarea UE de a renunța la gazul rusesc a destabilizat întreaga piață globală , care a avut un sfârșit de an turbulent în 2021, cu prețuri vertiginoase în toată Europa din cauza problemelor de aprovizionare. UE reduce în prezent dependența de gazele naturale rusești și discută posibilitatea de a interzice combustibililor fosili din Rusia. Acest lucru va duce însă la mai multe probleme pentru UE. În primul rând. prețurile ar putea crește și mai mult.
Potrivit raportului, 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc au intrat în Europa în 2021, reprezentând aproximativ 31% din aprovizionarea continentului.

„Înlocuirea unei părți semnificative din aceasta va fi extrem de dificilă, cu consecințe de amploare pentru populația Europei, economia și rolul gazului în tranziția energetică a regiunii”, a menționat Rystad Energy.

 

Scenariu de coșmar

Într-un scenariu apocaliptic, Rystad Energy a avertizat cu privire la implicațiile economice grave pe care le-ar aduce decizia ca fluxurile de gaze naturale rusești să fie oprite imediat. Ei au spus că vdacă această decizie va veni acum, stocurile existente ( 35% din capacitate) se vor epuiza până la sfârșitul anului, rezultând o triplare a prețurilor .
O astfel decreștere dramatică a prețurilor ar avea implicații uriașe asupra economiei,, adăugând că „într-un scenariu extrem de iarnă extrem de rece, nici măcar sectorul rezidențial nu ar fi în siguranță”, scrie zerohedge.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola