Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Scenaristul care l-a ajutat pe Havel să dărâme comunismul
Articole online

Scenaristul care l-a ajutat pe Havel să dărâme comunismul

A fost consilier al preşedintelui ceh Vaclav Havel pe care l-a ajutat să realizeze, în 1989, un document manifest, ce cuprindea drepturile fundamentale, care a contribuit la dărâmarea regimului comunist din Cehoslovacia în noiembrie același an.

Jiri Krizan fusese exmatriculat din liceu şi blocat să se înscrie la colegiu pentru că regimul comunist nu era de acord cu viziunea politică a tatălui lui, conform nytimes.com.

Tatăl său a fost executat de regimul comunist, în urma unui proces politic desfăşurat în 1951.

După ce Vaclav Havel a fost ales preşedinte, Jiri Krizan a devenit unul dintre consilierii săi, ocupând chiar o funcţie de ministru, în perioada 1992-1994.

A revenit, în 1995, la activitatea sa principală, cea de scriitor.

Scenaristul ceh Jiri Krizan s-a născut la 26 octombrie 1941, în Valasske Mezirici, aflat în protectoratul Boemia şi Moravia.

A fost un scriitor cunoscut, în special, pentru semnarea scenariilor peliculelor Sekal Has to Die (1998), Soul at Peace (2009) şi Shadows of a Hot Summer (1978), conform imdb.com.

Pentru scenariul filmului Shadows of a Hot Summer a obţinut premiul cel mare al Festivalului internaţional de film de la Karlovy Vary.

Jiri Krizan a murit în urma unui stop cardiac în localitatea Branky, la 13 octombrie 2010, la vârsta de 68 de ani.

Foto: Jiri Krizan, Petr Pithart și Vaclav Havel discutând în 1089 la Praga

Registration

Aici iti poti reseta parola