Evenimentul Istoric > Articole online > România regală >  Scandalul care a zguduit Casa Regală a României în 1918
Articole online

 Scandalul care a zguduit Casa Regală a României în 1918

Carol

 Scandalul care a zguduit Casa Regală a României în 1918

La sfârșitul lunii august, principele moștenitor Carol a părăsit unitatea sa de trupe de munte de la Târgu Neamț și a fugit la Odessa, unde s-a căsătorit cu Ioana Maria (Zizi) Lambrino. Acest gest a reprezentat o încălcare gravă a Statutului Casei Regale, care interzicea căsătoria prințului moștenitor cu o femeie de rând. În plus, Carol dezertase din armată, ceea ce a agravat considerabil gestul său.

Prințul Carol, fiul cel mare al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, a cunoscut-o pe Ioana Maria Lambrino, cunoscută sub numele de Zizi, în 1913, la o petrecere organizată de politicianul conservator Alexandru Marghiloman, care avea să devină prim-ministru în 1918. Carol avea 20 de ani când a remarcat-o pentru prima dată pe tânăra de numai 15 ani. Educată în Franța, Zizi era o tânără inteligentă, care a studiat muzica și literatura. Între cei doi a început o relație amoroasă pe care Casa Regală a ignorat-o, fără să bănuiască amploarea scandalului.

Viitorul prim-ministru al României, I.G Duca, scria în memoriile sale:

„Nimeni nu dăduse o importanță deosebită flirtului și, mai ales, nimeni nu-și închipuia că acesta va duce la o căsătorie și asta sub auspiciile ocupanților țării sale”.

În ciuda interdicțiilor Casei Regale, Prințul Carol a decis să se căsătorească cu Zizi în vara anului 1918. Cei doi au fugit la Odessa, Carol trecând granița deghizat în haine civile și ajutat de un locotenent din regimentul său. După nuntă, Carol a anunțat evenimentul printr-o telegramă:

„M-am căsătorit cu Zizi Lambrino. Pot să mă întorc cu ea sau să plec în Franța?”.

Primul ministru Marghiloman cere dezmoștenirea prințului Carol

Acest gest a declanșat o criză în familia regală. Premierul Marghiloman i-a cerut Regelui Ferdinand să-l dezmoștenească pe Prințul Carol.

Marghiloman i-a spus regelui Ferdinand:

„M-am consultat cu miniștrii și președinții; nu am vorbit cu opoziția, dar cunosc opinia publică generală. Prințul trebuie deposedat de prerogativele sale; în locul său trebuie proclamat prințul Nicolae [al doilea fiu al cuplului regal] și trebuie să urmeze o educație severă și serioasă”, adăugând că „prințul nu este iubit [de popor]; este complet indiferent și a dat dovadă de o lipsă de discernământ, ceea ce nu este o promisiune pentru viitor”.

Regele Ferdinand l-a trimis pe colonelul britanic Joseph Boyle să îl aducă acasă pe prințul Carol, instruindu-l, într-o telegramă trimisă în septembrie 1918, că:

„Nu este nevoie să fie adus acasă: „Înainte de a autoriza folosirea forței, asigurați-vă că nu există nicio speranță de a-l readuce la minte. În interesul lui, chiar dacă este irevocabil hotărât să-și pună planul în aplicare, arătați-i monstruozitatea ruperii sale de Familie și de Țară, care a avut loc pe pământ străin, sub protecția baionetelor străine care, nu demult, erau încă îndreptate spre noi”.

Readus cu forța în țară, Carol a insistat să mențină căsătoria cu Zizi, în ciuda opoziției familiei sale, care dorea anularea căsătoriei. Mai mult, prințul era dispus să renunțe la tron pentru soția sa. Regele Ferdinand și-a pedepsit fiul cu 75 de zile de arest, iar regina Maria i-a cerut să renunțe la această căsătorie:

„Ar fi fost onorabil să mori cu un glonț în cap, să fii îngropat în pământul românesc, decât să o trădezi”.

În cele din urmă, Carol a fost convins să semneze un act prin care își dădea consimțământul la desfacerea căsătoriei, care a fost anulată prin decizia Înaltei Curți de Casație din 8 ianuarie 1919. După desfacerea căsătoriei, Carol a fost trimis pe frontul din Ungaria, de unde a trimis o scrisoare de abdicare, pe care Casa Regală nu a luat-o în considerare. Mai mult, încercând să își convingă familia să accepte relația cu Zizi, Carol se împușcă intenționat în picior și amenință că se sinucide.

În ianuarie 1920, Zizi a născut un băiat, Mircea Grigore Carol. Era primul fiu al prințului Carol, dar acesta nu l-a recunoscut oficial pe copil. Scandalul a fost stins după ce Zizi a acceptat să semneze un document prin care se obliga „să nu ridice nicio pretenție și să se abțină de la orice alte acte de hărțuire sau dăunătoare, oricare ar fi ele, împotriva oricăruia dintre membrii familiei regale”, în schimbul unei chirii anuale de 110.000 de franci.

Zizi Lambrino s-a instalat împreună cu fiul său într-o vilă din sudul Franței, iar în scurt timp a fost anunțată căsătoria prințului Carol cu prințesa Elena din familia regală a Greciei. Zizi l-a dat în judecată pe Carol în 1940, cerând recunoașterea copilului, dar încercarea sa a eșuat.

Sursa: Europecentenary.eu 

Registration

Aici iti poti reseta parola