Urme ale unui sat preistoric lacustru, aceste trunchiuri excepțional de bine păstrate, care foloseau ca piloni, au fost datate cu carbon 14 în jurul anului 1000 î.Hr.
Datând din Epoca Bronzului, acestea sunt cele mai vechi urme de locuințe umane din regiunea Lucerna.
Rezultatul unei colaborări între arheologii cantonului Lucerna și unitatea de arheologie subacvatică din Zürich, descoperirea „dă înapoi, dintr-odată, cu aproape 2.000 de ani vârsta verificabilă a orașului Lucerna”, au arătat cercetătorii într-un comunicat, potrivit AFP.
Lacul Lucerna avea la epoca aceea o suprafață mult mai mică, nivelul apei fiind cu cinci metri mai jos.
Trunchiurile de lemn, ieșind din adâncul lacului, sunt tipice palafitelor – locuințelor lacustre – care abundă în zona Alpilor începând cu Neoliticul.
Deși nu au fost descoperite vestigii metalice, au fost scoase la suprafață și cinci fragmente de ceramică din Epoca Bronzului.
Spre deosebire de lacurile din regiunile Geneva și Zürich, nivelul ridicat al lacului Lucerna a îngreunat multă vreme descoperirile arheologice.
Până acum, urmele arheologice cele mai vechi din Lucerna datau doar din secolul X, sau cel mult secolul VIII, luând în considerare sursele istorice care menționează abația Saint-Léger din orașul medieval primitiv.
„Doar câteva descoperiri răzlețe din Epoca de Piatră și Epoca Romană, precum și câteva eșantioane arheobotanice au arătat că Lucerna nu a apărut «din neant» la mijlocul Evului Mediu”, au amintit arheologii elvețieni.
„Totuși, până de curând, ne lipseau dovezile existenței unei așezări mai vechi.”
Începută în decembrie 2019, campania de căutări subacvatice din lacul Lucerna s-a încheiat în februarie trecut.
Marea specialitate a arheologilor din Zürich, din anii 1960, aceste campanii subacvatice au permis identificarea unei multitudini de situri preistorice.
Însă, acum, odată descoperite dovezile despre vechimea Lucernei, munca arheologilor va ceda locul lucrărilor de mărire a unei centrale hidroelectrice învecinate.
Însă arheologica lacustră a demonstrat încă o dată că lacurile elvețiene conservă la fel de bine ca munții Alpi nenumărate urme ale trecutului protoistoric al acestei regiuni din inima Europei.