Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Șase strategii cu care Harriet Tubman scăpa sclavii fugari de-a lungul căii ferate subterane
Articole online

Șase strategii cu care Harriet Tubman scăpa sclavii fugari de-a lungul căii ferate subterane

Un fost bărbat înrobit, transformat în șef de gară în Syracuse, New York, s-a referit chiar la el însuși în scris ca „deținătorul depozitului de cale ferată subterană”.

Între timp, așa-numiții „acționari” au strâns bani pentru calea ferată subterană, finanțând societăți anti-sclavagiste care furnizau foștilor sclavi hrană, îmbrăcăminte, bani, cazare și servicii de plasare a locurilor de muncă.

Uneori, aboliționiștii pur și simplu cumpărau libertatea unei persoane înrobite, așa cum făcea cu Sojourner Truth.

De asemenea, au folosit instanțele, dând în judecată, de exemplu, pentru a asigura eliberarea fiului de cinci ani al lui Truth. În plus, au luptat pentru a schimba opinia publică, finanțând discursurile care scoateau la lumină atrocitățile robiei.

6: Lupta

Când toate celelalte poșibilități eșuau, membrii Căile Ferate Subterane formau grupuri mari pentru a elibera forțat sclavii fugari din captivitate și a intimida vânătorii de sclavi, ca să se întoarcă acasă cu mâinile goale. Poate nu surprinzător, John Brown a fost printre cei care au favorizat forța brută.

Înainte de revolta sa eșuată de la Harpers Ferry, Brown a condus un grup de aboliționiști înarmați în Missouri, unde au salvat 11 oameni sclavi.

Urmărit de forțele pro-sclaviste, Brown i-a luat apoi pe fugari într-o călătorie de 1.500 de mile prin mai multe state, lăsându-I, în cele din urmă, în siguranță în Canada, aflăm de AICI.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola