Peste 11 milioane de italieni sunt în zona de risc
Dacă în țara noastră nimeni nu pare interesat să investigheze ce efecte are pandemia asupra finanțelor românilor, Centrul de Studii Unimpresa a aflat că în Italia, o țară mult mai bogată, sunt mai bine de 10 milioane de oameni care întâmpină dificultăți majore. E vorba de 4 milioane de șomeri și 6,7 milioane, care au un loc de muncă, dar bu se mai ajung cu banii.
Potrivit calculelor, în plină criză Covid-19 numărul italienilor aflați în dificultate economică în continuă creștere. Cifra de aproape 11 milioane de italieni expuși riscului de sărăcie a fost calculată la pentru sfârșitul anului 2021.
Pandemia și criza economică
Cifra numără peste 1,6 milioane de oameni în plus față de un sondaj similar referitor la 2015, creșterea fiind de aproximativ 15%. Prin urmare, criza economică declanșată de urgența sanitară Covid a contribuit la creșterea numărului de persoane aflate în dificultate.
Alături de cele 4 milioane de șomeri în dificultate sunt și în pericol și cei cu contracte de muncă pe durată determinată , cât și cele 925 de mii de persoane care lucrează part-time. În pragul sărăciei se află, însă, și 2,1 milioane care lucrează cu normă întreagă. mari dificultăți întâmpină și lucrătorii independenți (711 mii) și cei cu contracte de colaboratorare (225 mii).
Persoanele angajate, dar cu perspective incerte în ceea ce privește stabilitatea ocupării forței de muncă sau cu salarii mici, reprezintă în total 6,7 milioane. „În plină pandemie globală, Covid a evidențiat că, în fața tragediilor și dezastrelor, trebuie să reacționăm mereu, pe de o parte încercând să nu oprim niciodată activitatea de afaceri, deoarece motorul economiei este esențial pentru viața cetățenilor. Pe de altă parte, gândindu-se sistematic la solidaritate față de cei mai vulnerabili, afacerile și solidaritatea sunt o combinație pe care, încă de la origini, o companie și-a bazat rațiunea de a fi, conștientă că trebuie căutat profitul și este cu siguranță un element pozitiv, Deopotrivă, există, însă, șiobligația de a-i proteja pe cei care se află în situații de dificultate socială”, declară Paolo Longobardi, președintele de onoare al Unimpresa.
Prognoze crunte pentru viitorul apropiat
Potrivit președintelui Longobardi, „acest segment foarte mare al populației noastre aflate în dificultate este destinat să crească semnificativ în viitorul apropiat. Mai mult, instrumentele lansate în ultimii ani cu scopul declarat de „eliminare a sărăciei” au fost transformate – așa cum a fost, poate, în intenția rău ascunsă a celor care le-au propus – în formidabile mijloace de propagandă electorală: subvenții publice care devin apoi monedă electorală”, notează Il Giornale.