În anticul oraș Lucus Asturum, situat în ceea ce este acum Lugo de Llanera, Asturia, în nord-vestul Spaniei, o descoperire fără precedent a captivat istoricii și arheologii. O sanda din piele din epoca romană, decorată distinctiv cu cercuri, ovale și figuri în formă de pasăre, a fost descoperită în partea de jos a unei fântâni antice. Această descoperire este deosebit de semnificativă având în vedere raritatea sandalelor romane în Spania – doar 20 sunt cunoscute, iar aceasta este singurul exemplar împodobit cu astfel de decorațiuni complexe.
„Rămășițele pe care le-am găsit, datorită anoxiei generate de nivelul ridicat al apei subterane din zonă, se află într-o stare excepțională”, spune Esperanza Martín, arheologul care a condus echipa. „Nămolurile au creat un mediu anaerob datorită plasticității argilelor care le compun, astfel că materialele organice au fost perfect conservate.”, a spus acesta, citat de El Pais.
La o adâncime de aproximativ trei metri, specialiștii au extras o parte din capacul de lemn al fântânii, un fragment de podea cu dale pentru decantarea nămolurilor, mai multe vase, semințe, castane, semințe de pin, moluște, rămășițele faunei domestice și sălbatice, un inel mic de metal și sandaua, printre alte obiecte. „Este aproape completă și păstrează tăieturile pentru a o fixa în zona piciorului superior. Este foarte probabil să fi fost pierdută de cineva care a intrat să curețe [fântâna] când s-a prins în nămol. Este un obiect unic, deoarece este decorat.”
O sandală romană, unică
Încălțămintea este momentan congelată pentru a evita degradarea până când va putea fi restaurată și expusă în Muzeul Arheologic al Asturiei. Astfel, sandaua va povesti vizitatorilor cum, acum 2000 de ani, un individ destul de bine îmbrăcat a coborât într-o fântână din Lucus Asturum pentru a extrage noroiul care strica alimentarea cu apă către casa lui.
Lucus Asturum a fost odată capitala fortificată a Luggonilor, un trib indigen iberic. Sub conducerea romană, orașul a câștigat proeminență în timpul dinastiei Flaviene (69-96 d.Hr.), servind drept „mansio” – un popas oficial pe un drum roman administrat de stat pentru demnitarii și oficialii care călătoreau. Nu este de mirare, dat fiind amplasamentul său strategic la intersecția a două drumuri romane majore care traversau regiunea Asturias. Ca rezultat, Lucus Asturum a devenit un nod de călătorie, administrație și comunicare între secolele 1 și 4 d.Hr.
Primele săpături ale orașului au fost inițiate în anii 1930, dar, tragic, nici materialele recuperate, nici documentația din acele eforturi timpurii nu au supraviețuit. Săpăturile ulterioare au fost sporadice și incomplete până în 2018, când consiliul orașului a finanțat un nou program de săpături arheologice condus de arheologul Esperanza Martín. Echipa ei și-a concentrat eforturile în zona de agrement La Morgal, unde au descoperit primele rămășițe ale unei băi romane în uz până în secolul 3 d.Hr. În 2019, o vilă romană din secolele 1 și 2 d.Hr. a fost descoperită în apropiere de băi.
Model unic
În timpul săpăturilor din 2021, echipa lui Martín a dezgropat marginea unei fântâni de piatră situată lângă vila romană. Pereții de piatră prezintă semne vizibile de reparații din perioada romană, și în fântână s-au găsit fragmente de olărie de terra sigilata, amfore și un mare număr de bucăți de sticlă, inclusiv un set complet de veselă romană. Cu toate acestea, vedeta a fost sandala romană bine conservată găsită în partea de jos a fântânii. Condițiile anaerobe, saturate cu apă, de la baza fântânii au conservat sandaua într-o stare remarcabilă.
Elementele decorative de pe sanda sunt unice și necesită studii suplimentare pentru a înțelege semnificația și originea lor. Astfel de elemente decorative ar putea oferi posibil informații valoroase despre estetica romană, structura socială și influențele culturale din această regiune particulară.
Sandaua ridică, de asemenea, întrebări despre stilul de viață și avuția locuitorilor orașului. Erau astfel de sandale decorate obișnuite sau era acesta un bun al cuiva de rang social înalt?