Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > S-a aflat cine conduce cu adevărat SUA. „Umbra lui Biden” e de vină pentru eșecurile repetate?
Articole online

S-a aflat cine conduce cu adevărat SUA. „Umbra lui Biden” e de vină pentru eșecurile repetate?

Este Joe Biden „apt mental” să mai conducă America și întregul Occident? Acesta este marea întrebare care agită apele politicii în America. Gafele, confuziile și erorile președintelui nu numai că dau apă la moară numai adversarilor politici, dar îi îngrijorează profund și pe aliați. Pe 20 noiembrie, președintele SUA va împlini 80 de ani, iar bătrânețea nu iartă pe nimeni.

Kamala Harris și-a ratat uriașa șansă

În campania prezidențială din 2020, Donald Trump a afirmat că o eventuală victorie a lui Joer Biden va aduce la putere o administrați condusă de Kamala Harris. Probabil aceasta era planul democraților, care știau deja cât de mari sunt problemele lui Joe Biden. Numai că vicepreședinta s-a dovedit incapabilă să asigure o conducere puternică. Și nu e vorba numai de rezultatele catastrofale (chiar mai proaste decât ale lui Joe Biden) pe care le obține în somdajele de opinie. Nici măcar în ceea ce privește sarcina care i-a fost încredințată, de a rezolva criza imigrației de la granița cu Mexicul nu a reușit nimic.

El e adevăratul șef de la Casa Albă

Adevăratul număr 1 de la Casa Albă este Ron Klain, un vechi apparatchik democrat care nu a participat niciodată la alegeri.
Klain, acum în vârstă de 60 de ani, a făcut studii strălucite la unele dintre cele mai prestigioase universități din SUA. Are o diplomă de la Universitatea Georgetown și o diplomă în drept obținută la Harvard.
Nu numai studiile l-au ajutat să devină numărul 1 la Casa Albă, ci deceniile în care a lucrat pentru cei mai influenți politicieni democrați.
În anii 1980 a făcut parte din echipa deputatului Ed Markey (azi unul dintre cei mai radicali senatori). În perioada 1987-88, Klain a lucrat pentru judecătoru de la Curtea Supremă Byron White. Apoi s-a întors în politică și a devenit consilierul juridic principal al Comisiei Judiciare din Senat. În această calitate a supravegheat activitatea pentru numirea lui Clarence Thomas la Curtea Supremă.
Rezultatele obținute l-au făcut să urce în ierarhie. S-a implicat în campania lui Bill Clinton din 1992 și apoi a devenit șef de cabinet mai întâi pentru Janet Reno și mai pentru Al Gore.

Klain, omul de încredere al lui Joe Biden

Klainși-a asumat din nou rolul de șef de cabinet al lui Joe Biden în 2009 când acesta era vicepreședinte. Normal, din 2021 a devenit șeful de cabinet al președintelui, trecând printr-un alt rol delicat asumat pe 17 octombrie 2014, cel de șef al grupului operativ împotriva răspândirii virusul Ebola în Statele Unite, deși nu are o calificare în sănătate și epidemiologie. Și în acest caz au prevalat facultățile sale de bun organizator.

Aceste calități l-au făcut pe Joe Biden să-l solicite pe Klain după victoria sa în alegerile prezidențiale: „Îl vreau pe Ron”. O alegere aproape evidentă, fără nici măcar a fi nevoie de confirmare din partea Senatului.
După un an, bilanțul lui Klain este amestecat. Pe de o parte, a înregistrat un prim semestru aproape perfect, în care totul a decurs fără probleme, de la lansarea programului de stimulare post Covid până la planul federal de vaccinare.

Dar Klain are un obicei de a fi la curent permanent cu „opinia elitei”. E un utilizator foarte activ de Twitter. Nu numai că se informează, dar răspândește activ mesaje pro-Biden și îi batjocorește pe adversarii președintelui din țară și străinătate. Marea problema este Ron Klain trăiește într-o bulă permeabilă numai la opiniile progresiste. Lumea progresistă a participat puternic la victoria lui Joe Biden în alegeri, dar pentru actualul președinte au votat și republicani moderați care se săturaseră de Trump și au văzut în mesajul moderat al lui Biden o speranță că se va reduce polarizarea societății americane. Numai că acum, republicanii moderați și independenții își dau cu pumnii în cap pentru alegerea făcută.

Ce putere reală are Ron Klain

Evident, Ron Klain nu este președsintele din umbră al Americii. Puterea lui ester limitată de ceilalți grei ai Administrației Biden și chiar de președinte, când nu e prea obosit sau confuz pentru a lua decizii. Marele avantaj al lui Klain este loialitatea legendară a lui Joe Biden față de colaboratorii săi.
În ciuda atacurilor, unele dintre ele venite din partea Washington Post și New York Times, președintele Biden nu s-a debarasat nici măcar nde principalii arhitecți ai dezastrului afgan, precum consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.
Klain are, însă, și apărători, precum revista progresistă The New Republic, care susține că eliminarea lui nu va schimba nimic. Problema este că președintel e este văzut ca mult prea de stânga nu numai de republicani, așa cum este de așteptat, ci și de independenți. Iar fără sprijinul acestora orice vis de a fi reales în 2024 este practic imposibil, scrie Matteo Muzio în ziarul italian Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola