Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Rușii și austriecii se aliază împotriva turcilor, dar se ceartă pe Principatele Române. Ce voia fiecare la 1737
Articole online

Rușii și austriecii se aliază împotriva turcilor, dar se ceartă pe Principatele Române. Ce voia fiecare la 1737

Rusia încheia în 6 august 1726 un tratat de alianţă cu Austria, ce cuprindea unele clauze speciale privind împărţirea posesiunilor otomane.

Cererile Austriei erau formulate astfel: turcii să cedeze Muntenia, de-a lungul Dâmboviţei, până la Olteniţa,sau cel puţin până la Argeş, care se varsă în Dunăre tot la Olteniţa; (după unele surse, austriecii ar fi cerut şi Moldova); amnistie pentru toţi boierii şi locuitorii din Ţările Române care fugiseră pe teritoriul Austriei, pentru a se putea întoarce la casele lor; cedarea teritoriului dintre Timoc şi Lom, cu cetăţile Vidin, Palanka, Niş şi teritoriul său.

Negociatorii austrieci au primit instrucţiuni noi din partea cabinetului vienez. Ca urmare, ei au cerut o nouă măsurare a graniţei dintre cele două imperii; insulele de pe Dunăre, apropiate de malul stâng, să fie cedate Vienei; permisiunea de a ridica unele cetăţi în Oltenia, fără a construi alte tranşee.

Ca reacţie la pretenţiile ruşilor, austriecii le-au reproşat acestora că îi împiedică să anexeze Principatele Române, în primul rând Ţara Românească.

Pentru a nu se ajunge la o ceartă între aliaţi, aceştia au hotărât trecerea chestiunii sub tăcere, până la sfârşitul războiului. Ruşii au propus totuşi un nou proiect de organizare a Ţărilor Române.

Negociatorii austriecii au ajuns la concluzia că pretenţiile exagerate ale ruşilor vor duce la eşuarea negocierilor, şi l-au informat pe împăratul Carol al VI-lea că ruşii nu acceptă pretenţiile Austriei asupra Ţării Româneşti, fiindcă nu ar rezulta din proiectul comun din 1736.

 

Sursa: Andrei Pogăciaș, Războiul Ruso-Austro-Turc (1735-1739)

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola