Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rușii invocă amenințări pentru boicotarea Jocurilor Olimpice – Arhivă, 1984
Articole online

Rușii invocă amenințări pentru boicotarea Jocurilor Olimpice – Arhivă, 1984

Jocurile Olimpice

Rușii invocă amenințări pentru boicotarea Jocurilor Olimpice – Arhivă, 1984

„URSS se retrage de la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles, a anunțat ieri agenția oficială de presă sovietică, Tass.

O declarație a Comitetului Național Olimpic al URSS a susținut că decizia a fost luată din cauza interferenței politice nejustificate a guvernului american în pregătirile pentru jocuri și din cauza amenințărilor la adresa securității sportivilor și oficialilor sovietici.

Președintele Reagan a reacționat aseară, convocând la Casa Albă oficiali olimpici internaționali și americani. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, John Hughes, a comentat:

„Putem înțelege cum sovieticii, deoarece își conduc propria societate, pot avea o mică dificultate în a înțelege societatea noastră. Aceasta este o țară liberă și sunt mulți oameni în această țară care se întâmplă să găsească multe lucruri despre Uniunea Sovietică detestabile și care se exprimă”.

El a respins afirmația Moscovei potrivit căreia Statele Unite nu au intenția de a asigura securitatea sportivilor:

„Cred că am fi făcut acest lucru foarte eficient, în conformitate cu legile țării noastre, iar sovieticii nu ar fi trebuit să fie îngrijorați pentru securitatea lor. În ceea ce privește faptul că oamenii ar fi dezertat, că oamenii ar fi exprimat critici la adresa Uniunii Sovietice atunci când sovieticii erau aici – asta este democrație.”

Administrația americană a declarat că rușii nu au avertizat Washingtonul în prealabil cu privire la această decizie. Se așteaptă ca retragerea sovietică să fie urmată de alte țări din blocul comunist, cu excepția României.

Există zvonuri puternice conform cărora rușii plănuiesc o olimpiadă alternativă în Bulgaria

Decizia vine cu trei săptămâni înainte de data limită de înscriere la jocuri și coincide cu plecarea ieri a flăcării olimpice de la New York, pe calea ferată, spre Los Angeles. Mulți oficiali olimpici rămân totuși cu speranța că mai este timp pentru un compromis care să-i convingă pe sovietici să se răzgândească.

Este de așteptat ca decizia Rusiei să ducă la o deteriorare și mai mare a relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică. Declarația Comitetului Național Olimpic Sovietic atacă SUA în termeni extremi, acuzând-o de „sfidarea grosolană a idealurilor și tradițiilor Mișcării Olimpice”.

În declarație se afirmă că există o „intervenție directă a Administrației” în pregătirea „demonstrațiilor politice ostile Uniunii Sovietice”. Se adaugă că „amenințări directe au fost proferate împotriva Comitetului Național Olimpic Sovietic, împotriva sportivilor și oficialilor sovietici” și susține că administrația, departe de a descuraja activitățile „organizațiilor extremiste”, spune că nu are puterea de a opri aceste „organizații antisovietice și antisocialiste”:

„Încă din primele zile ale pregătirilor pentru actuala Olimpiadă, administrația americană și-a propus să folosească jocurile pentru scopurile sale politice”, a declarat comitetul. „În aceste condiții, Comitetul Național Olimpic al URSS este obligat să declare că participarea sportivilor sovietici la aceste jocuri este imposibilă”.

Statele Unite au boicotat Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, în semn de protest față de invazia sovietică în Afganistan. Dar oficialii sovietici insistă asupra faptului că retragerea lor din Los Angeles este o „neparticipare” – spre deosebire de un boicot – și este diferită de acțiunea americană prin faptul că este un protest împotriva încălcării Cartei Olimpice și nu are nicio motivație politică.”

articol

Registration

Aici iti poti reseta parola