Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia schimbă istoria internetului. Ce este RuNet
Articole online

Rusia schimbă istoria internetului. Ce este RuNet

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, în iunie 2019, că Moscova trebuie să se asigure că RuNet – internet suveran rus ar putea funcţiona într-un mod fiabil ferit de controlul serverelor din afara Rusiei.

Conform indicațiilor Kremlinului, Rusia a adoptat legislaţia, cunoscută sub numele de legea „internetului suveran”, la sfârşitul anului 2019, urmărind să protejeze ţara de tăierea infrastructurii străine, ca răspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a Statelor Unite.

Legislaţia a întărit controlul Moscovei asupra reţelei globale şi a provocat consternare în rândul activiştilor pentru libertatea de exprimare, care se tem că măsura va consolida supravegherea guvernului asupra spaţiului cibernetic al ţării.

Testele

Rusia a testat cu succes deconectarea de la internetul global în iunie şi iulie, a relatat cotidianul RBC, citând documente ale grupului de lucru însărcinat cu îmbunătăţirea securităţii internetului rus, ca parte a legislaţiei privind aşa-numitul „internet suveran” rus.

Au fost efectuate teste care au implicat toate marile firme de telecomunicaţii din Rusia din 15 iunie până în 15 iulie şi ele au avut succes, potrivit rezultatelor preliminare.

Scopul testelor este de a determina capacitatea RuNet de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări.

Nu este clar cât timp a durat deconectarea sau dacă au existat întreruperi vizibile în traficul pe internet.

Legea rusă prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an, dar operaţiunile au fost anulate în 2020 din cauza complicaţiilor pe fondul pandemiei de COVID-19, potrivit RBC.

Kremlinul a fost la curent cu testele, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, descriindu-le ca efectuate în timp util şi spunând că Rusia trebuie să fie gata pentru orice.

Sistem naţional de nume de domeniu

Legislaţia urmăreşte să direcţioneze traficul web rus şi datele prin puncte controlate de autorităţile de stat şi să construiască un „Sistem naţional de nume de domeniu” pentru a permite internetului să continue să funcţioneze chiar dacă Rusia este tăiată de la internetul global.

Potrivit regulatorului de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor, testele au vizat îmbunătăţirea integrităţii, stabilităţii şi securităţii infrastructurii de internet a Rusiei, a relatat RBC, citat de Agerpres.

Echipamentele instalate ca parte a testelor au fost folosite de Roskomnadzor pentru a încetini viteza Twitter din martie după ce reţeaua socială nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră i

Registration

Aici iti poti reseta parola