Dinamica artificială a rublei
Economia Rusiei rămâne însă fragilă și dependentă de exporturi, fără o bază industrială Moscova este din ce în ce mai dependentă de terți și, paradoxal, se află tocmai în faza în care economia rezistenței pare să dea roade în unele sectoare.
Potrivit lui Gian Marco Salcioli de la Assiom Forex, dinamica „artificială” a rublei, dopată de impunerea convertibilității a 80% din venitul energetic în ruble menține prețurile rublei ridicate de riscul unei deprecieri consolidate. „Strategia, pe termen lung, își pierde, însă, eficacitatea. Conversia obligatorie are un impact puternic atunci când moneda care trebuie ajutată este puternic devalorizată. Când aceasta și-a revenit, mecanismul devine mai puțin relevant”. În esență, această mișcare funcționează deoarece Rusia are trei căi de ieșire: absența embargoului energetic occidental, legătura puternică dintre rublă și rezervele de aur și yuanul chinezesc. În această etapă, e guvernul de la Beijing se folosește pentru a întări cursa către dedolarizare.
Rusia devine vasalul Chinei
O rublă legată de yuan ar putea fi necesară pentru ca Rusia să fie considerată un jucător credibil. Canalele financiare ale Chinei devin și mai indispensabile pentru ca Moscova să aibă acces la sistemul global în cazul excluderii sale din Swift. Mai mult, China poate fi un refugiu sigur pentru comorile oligarhilor ruși (active, dotări financiare, criptomonede și așa mai departe). Și China are și ea în vedere să folosească aurul ca garanție împotriva hegemoniei financiare occidentale, în așa fel încât să readucă rolul de garanție a metalului nobil. Acest lucru ar putea face ca yuanul să-și asume un rol hegemonic pe piețele care nu sunt aliniate cu sancțiunile occidentale. Yuanul este, de altfel, într-o continuă ascensiune: „În 2013 a fost folosit în 2% din deconturile comerțului dintre cele două țări; în prima jumătate a anului 2021 valoarea a ajuns la 23% „și este destinată să crească”.
Moscova primește din partea Chinei un ajutor ca să evite izolarea internațională, dar devine din ce în ce mai dependentă de Beijing și de strategiile sale. Este posibil ca invazia Ucrainei de către Putin să fi avut drept consecință deschiderea drumului pentru transformarea Rusiei într-un satelit financiar al Chinei . O nouă lovitură pentru puterea globală a Moscovei, scrie Il Giornale.