Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia pedepsește Finlanda pentru dorința de a intra în NATO
Articole online

Rusia pedepsește Finlanda pentru dorința de a intra în NATO

nato-rusia

Finlanda va rămâne fără gaz

Înainte de acest avertisment, mass-media locală a menționat că Finlanda se așteaptă să fie oprită furnizarea de gaz rusesc după 23 mai, când e scadentă următoarea plată a contractului cu Gazprom. Asta pentru că țara refuză să plătească în ruble. La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrările de gaz către
Polonia și Bulgaria din același motiv.

Autoritățile susțin că sunt pregătite

Vorbind cu ziariștii de la Iltalehti, ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a spus că nu poate confirma avertismentul rusesc.
Parlamentarul Ville Tavio a declarat, însă, că grupurile de lucru au fost informate cu privire la „diverse scenarii de represalii din partea Rusiei”, menționând că pregătirile au fost deja făcute.

Între 60% și 70% din gazul natural necesar Finlandei provine din Rusia. Din fericire, principalele surse de energie ale țării sunt petrolul, biomasa și energia nucleară, astfel încât gazele naturale reprezintă doar 5% din consumul total. Potrivit guvernului finlandez, energia regenerabilă a depășit combustibilii fosili și turba în consumul total de energie în 2020, ceea ce face ca țara să fie mai puțin dependentă de sursele de energie rusești.

Joi, Finlanda și-a anunțat intenția de a solicita aderarea rapidă la NATO din cauza agresiunii ruse în Ucraina. Se așteaptă ca Suedia să facă un anunț în zilele următoare, relatează Associated Press.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au spus președintele Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin. „Sperăm că pașii încă necesari pentru a lua această decizie vor fi luați rapid în următoarele zile.”

Rusia amenință cu represalii „tehnico-militare”

Rusia a anunțat, de asemenea, că va declanșa represalii „tehnico-militare” împotriva Finlandei dacă aceasta va adera la NATO.

„Rusia va fi obligată să ia măsuri de răzbunare, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale”, a anunțat Ministerul de Externe rus, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola