Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia, marea problemă pe care suveraniștii europeni nu reușesc să o depășească
Articole online

Rusia, marea problemă pe care suveraniștii europeni nu reușesc să o depășească

Cooperare și comunicare, dar cam atât

Deși la reuniune au luat parte prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán, Marine Le Pen, candidată la președinția franceză și omul forte al partidului de guvernământ din Polonia Jarosław Kaczyński, reuniunea nu a dus la înființarea unui supergrup care să reechilibreze balanța puteroo în Parlamentul European.

„Cooperare și comunicare comună cu o imagine de familie, da, dar nu există nimic mai mult dincolo de această etapă”, a declarat Nicolas Bay, un europarlamentar francez care conduce delegația Parlamentului pentru partidul lui Le Pen, înainte ca întâlnirea să fi ajuns la o încheiere.

În cele din urmă, s-a discutat despre „o cooperare mai strânsă” în Parlamentul European, „inclusiv organizarea de întâlniri comune și alinierea voturilor pe probleme comune”.

Partidele care și-au trimis reprezentanți la Varșovia fac parte, în cea mai mare parte, din cele două grupuri de dreapta din Parlamentul European. E vorba de Identity and Democracy (ID) și Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR). Ambele grupuri au fiecare aproximativ 70 de europarlamentari. Acest lucru îi plasează pe locurile cinci și pe locul șase în clasamentul grupurilor din PE. Împreună, ar aduna 133 de europarlamentari și ar urca pe locul trei. Avantajale ar fi mari, pentru că un grup atât de important ar putea bloca derapajele de stânga din forul european.

Rusia este mare problemă

Dincolo de rivalitățile dintre polonezii care domină ECR și francezii și italienii din grupul ID, marea problemă rămâne Rusia. Polonezii din PiS sunt rusofobi și nu ratează niciun prilej să ceară UE să înfrunte Rusia revanșardă. De cealaltă parte, în ​​Franța, Le Pen a cerut relații mai calde cu Moscova și e de părere să se ridice sancțiunile impuse Kremlinului după ce aceasta a anexat Crimeea. O poziție de deschidere față de Rusia promovează și Matteo Salvini în Italia. Chiar și ungurul Viktor Orbán cel care dorește formarea unui grup unit menține legături calde cu Rusia, reușind să obțină avantaje evidente pentru țara sa. Desigur. mai există și alte probleme. Printre ele, faptul că ECR se bucură de mai multă putere în Parlamentul European, spre deosebire de ID care a fost marginalizat de majoritatea progresistă.

Registration

Aici iti poti reseta parola