Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia e pregătită să facă America șah-mat. Diplomatul „Poker face” a dat mutarea în plic Washingtonului
Articole online

Rusia e pregătită să facă America șah-mat. Diplomatul „Poker face” a dat mutarea în plic Washingtonului

Serghei Ryabkov nu este un om care vorbește aiurea. Într-o perioadă în care tensiunile dintre Rusia și Occident au atins nivelul de alertă, Vladimir Putin și ministrul său de Externe Serghei Lavrov au ales pentru duelul cu americanii un diplomat de carueră, cu experiența Washingtonului, unde a fost consilier al ambasadei Rusiei. Ryabkov a fost, de altfel, și șef de delegație în acorduri pentru programul nuclear iranian, o misiune delicată în care Ministrul de Externe rus a ales cel „american” al său om să conducă negocierile.

Ryabkov nu e un apparatchik, ci un om cu o mie de fațete. N-are nicio legătură cu birocrații rigizi care controlează acel „Deep State” al Rusiei. Unii spun că el ar putea fi următorul ministru de externe când se va sfârși lunga domnie a eternului Serghei Lavrov. Dar „Poker Face”, cum îl numesc unii după ce a citat într-un interviu piesa starului american Lady Gaga, are deocamdată altă treabă.

Mâna lungă a Rusiei ar putea ajunge în Cuba și Venezuela

Rolul lui Rybakov este să trimită mesaje, în principal în direcția Washingtonului. La fel ca jucătorul de poker din cântec, „față de piatră pe care niciun mușchi nu se mișcă atunci când un rival de la celălalt capăt al mesei de poker face o mișcare”, Ryabkov trimite avertismente demne de reținut pentru că dezvăluie câteva detalii despre cum și-ar putea juca Kremlinulcartea în negocierilr cu Casa Albă, dar mai ales în cazul eșecului acestor negocieri.

Negociatorul-șef rus țintește spre inima „curții din spate” a Washingtonului. Dacă negocierile nu vor demara, a explicat Ryabkov , pe baza „acțiunilor pe care partenerul nostru american le va întreprinde”, Vladimir Putin ar fi gata să decidă „măsuri tehnico-militare” care ar putea implica Cuba și Venezuela. „Depinde de pașii omologului nostru american”, a explicat liniștit Ryabkov.

Bate șaua să priceapă iapa

Președintele rus s-a exprimat de mai multe ori pe această temă, când a menționat măsuri care ar putea fi adoptate, de exemplu, la nivelul Marinei, în cazul unor provocări deschise sau al unei noi creșteri a presiunii militare asupra noastră”. „Nu vrem asta, căutăm compromisuri”, a mai spus Rîbakov, care a admis, însă, că nu poate nega nicio inițiativă în acest sens.

Pentru Statele Unite, acesta este un avertisment deosebit de important . Întoarcerea spectrului Războiului Rece în America Centrală și America de Sud este un coșmar pentru Washington. Generații întregi de cetățeni americani au trăit sub amenințarea rachetelor sovietice din Cuba și cu ideea că un război nuclear ar putea lovi oricând coasta Americii de Nord. Criza rachetelor este un episod care a marcat istoria recentă a Statelor Unite și care revine ciclic în dezbaterile politice când vine vorba adversarii care încearcă să submineze ceea ce doctrina Monroe consideră „curtea din spate”a Statelor Unite, adică întregulcontinent american.

Amenințarea ar putea fi un test, dar pericolul e real

Cuvintele lui Ryabkov intră ca un cuțit în acea societate americană care părea să se fi dezobișnuit de ideea unui conflict rece, dar amplu, cu o putere reală.
Ipoteza unei manevre curajoase, dar și foarte periculoase, a rușilor poate fi considerată doar un test. Un avertisment că gMoscova are armele necesare pentru a pune presiune asupra Casei Albe în orice colț al planetei. Rusia avertizează, așadar, că Europa de Est nu este singura scenă pe care se va duce înfruntarea dintre superputeri.
Rețeaua de alianțe și parteneriate pe care Rusia a menținut-o de-a lungul timpului în America Latină nu trebuie subestimată . În Cuba, rușii nu au renunțat niciodată la alianța cu sistemul politic și militar al urmașilor lui Fidel Castro. Și în ceea ce privește Venezuela, se vorbește chiar despre o presupusă implicare a companiei Wagner alături de Nicolas Maduro, mai ales atunci când războiul civil părea inevitabil. Venezuelenilor anti-americani, de altfel, li s-au alăturat în ultimii ani și tancurile iraniene: motiv pentru care nu pare deloc greu pentru flota rusă să găsească acolo un port sigur. Același lucru este valabil și pentru Havana. În porturile cubaneze și-au făcut apariția de dmulte ori navele marinei rusești. Nu trebuie să uităm nici rolul Nicaragua , o țară care a fost de mult timp parte a provocării dintre Moscova și Washington și în care acum își desfășoară activitatea și Beijingul. Pe scurt, avertismentul lui Ryabkov poate fi o cacealma de tip „Poker Face”: dar poate fi și mult mai concretă decât își imaginează oamenii lui Biden, scrie Lorenzo Vita pe site-ul Inside Over.

 

 

.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola