Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rubla are acoperire în aur! Putin dă o lovitură devastatoare sistemului financiar global
Articole online

Rubla are acoperire în aur! Putin dă o lovitură devastatoare sistemului financiar global

Rusia salvează rubla cu aur

Potrivit analistului de metale prețioase din BullionStar Singapore, Ronan Manley , decizia de a reveni temporar la standardul aur, împreună cu decizia Rusiei de a accepta ruble pentru livrările de petrol și gaze, vor avea consecințe majore atât pentru moneda și economia rusă, cât și pentru dolarul american.

Astfel, prin stabilirea unui „preț” fix al rublei în aur, Banca Rusiei a stabilit un preț minim pentru ruble în fața dolarului american.

„Pe 25 martie, rubla valora 100 pentru dolar. Acum s-a întărit și se apropie de 80. Acest lucru se datorează faptului că aurul este tranzacționat pe piețele internaționale la aproximativ 62 de dolari pe gram, ceea ce echivalează cu (5.000 / 62) = aproximativ 80,5, iar piețele și comercianții de arbitraj au luat acum notă de acest lucru, ceea ce a condus la o creștere a rublei în fața dolarului”.

În plus, expertul a remarcat că, odată cu restabilirea standardului aur pentru la rublă, întărirea monedei ruse va afecta prețul metalului prețios.

Cum se schimbă piața petrolului?

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și al treilea cel mai mare exportator de petrol din lume. Putin le cere acum cumpărătorilor străini (importatorii de gaz rusesc) să plătească pentru gaz folosind ruble. Acest lucru leagă imediat prețul gazelor naturale de ruble și (din cauza legăturii fixe cu aurului) de prețul aurului. Deci, gazul natural rusesc este legat acum de rublele convertibile în aur.

La fel se poate face și cu petrolul rusesc. Dacă Rusia începe să ceară plata pentru exporturile de petrol cu ​​ruble, va exista o legătură indirectă imediată cu aurul (prin conexiunea rublă cu preț fix – aur). Atunci Rusia ar putea începe să accepte aur ca plată pentru exporturile sale de petrol. De fapt, acest lucru poate fi aplicat oricăror mărfuri, nu doar petrolului și gazelor naturale.

Cum va evoluau prețul aurului?

Legând rubla de aur și apoi conectând plățile de energie la rublă, Banca Rusiei și Kremlinul modifică fundamental toate ipotezele de funcționare ale sistemului comercial global, accelerând în același timp o schimbare majoră a sistemul monetar global. . Cumpărători în căutare de aur fizic pentru a plăti pentru mărfuri reale ar putea să arunce în aer piețele de aur pe hârtie ale LBMA și COMEX.

În timp ce cererea crescută de ruble ar trebui să continue să întărească forța rublei în fața dolarului, dacă Rusia începe să accepte aurul direct ca plată pentru petrol, atunci aceasta ar fi o schimbare de paradigmă pentru prețul aurului, deoarece ar lega prețul petrolului direct de prețul aurului.

De exemplu, Rusia ar putea începe prin a preciza că acum va accepta 1 gram de aur pe baril de petrol. Nu trebuie să fie neapărat 1 gram, dar ar trebui să fie o ofertă redusă la prețul de referință actual al țițeiului, pentru a promova absorbția, de ex. 1,2 grame pe baril. Cumpărătorii s-ar bate să cumpere aur fizic pentru a plăti exporturile de petrol rusești, ceea ce, la rândul său, ar crea tensiuni uriașe pe piețele de aur de hârtie din Londra și New York.

 

Ce înseamnă decizia Krtemlinului pentru rublă?

Legarea rublei de aur prin prețul fix al Băncii Rusiei a redus căderea rublei în fața dolarului și, prin urmare, a stabilizat și consolidat rubla. Cererea ca exporturile de gaze naturale să fie plătite în ruble va acționa din nou ca stabilizare și sprijin. Dacă majoritatea sistemului comercial internațional începe să accepte aceste ruble pentru aranjamentele de plată a mărfurilor, acest lucru ar putea propulsa rubla rusă să devină o monedă globală majoră. În același timp, orice mișcare a Rusiei de a accepta aur direct pentru plățile de petrol va face ca mai mult aur internațional să curgă în rezervele rusești, ceea ce ar întări, de asemenea, bilanțul Băncii Rusiei și rubla.

Discuțiile despre un standard de aur formal pentru rublă ar putea fi prematură, dar o rublă susținută cu aur trebuie să fie ceva ce Banca Rusiei a luat în considerare.

Ce înseamnă asta pentru alte valute?
Peisajul monetar global se schimbă rapid, iar băncile centrale din întreaga lume iau act, evident. Sancțiunile occidentale, cum ar fi înghețarea majorității rezervelor valutare ale Rusiei în încercarea de a sancționa aurul rusesc, au făcut acum evident că drepturile de proprietate asupra rezervelor valutare deținute în străinătate ar putea să nu fie respectate și, de asemenea, că aurul băncii centrale străine deținut în locații de seif. cum ar fi la Banca Angliei și la Fed din New York, ar putea fi confiscat.

Prin urmare, alte guverne și bănci centrale non-occidentale vor fi interesate să-i urmeze exemplul.

 

 

Se va resimți dolarul american?

Din 1971, statutul de rezervă globală al dolarului american a fost susținut de petrol, iar epoca petrodolarului a fost posibilă atât datorită utilizării continue a dolarului american pentru comerțul cu petrol, cât și a capacității SUA de a preveni orice concurent al dolarului american.

Dar ceea ce vedem acum pare începutul sfârșitului acelui sistem de 50 de ani și nașterea unui nou sistem monetar multilateral susținut de aur și mărfuri. Înghețarea rezervelor valutare ale Rusiei a fost declanșatorul. Țări uriașe ale lumii, puternice în materie de mărfuri, cum ar fi China și țările exportatoare de petrol, ar putea simți acum că acum este momentul să treacă la un nou sistem monetar mai echitabil. Nu este o surpriză, au discutat despre asta de ani de zile.

Deși este încă prea devreme pentru a spune cum va fi afectat dolarul american, acesta va ieși din această perioadă mai slab și mai puțin influent decât înainte, notează Ronan Manley pe site-ul bullionstar.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola