Evenimentul Istoric > Articole online > Roosevelt: Armata Roșie ajunge în curtea din spate a României
Articole online

Roosevelt: Armata Roșie ajunge în curtea din spate a României

– Forțele sovietice se află la numai o sută de kilometri de frontiera poloneză și la șaizeci de kilometri de Basarabia. Dacă traversează nistrul, Armata Roșie ajunge în curtea din spate a României.

În acestă situație, președintele Roosevelt a găsit de cuviință că era momentul să intre în acțiune.

– Americanii și englezii trebuie să ocupe o parte cât mai mare din Europa, a explicat el. Englezii vor controla teritoriile Franței, Belgiei, Luxemburgului și partea de sud a Germaniei. Statele Unite își vor pune în mișcare navele pentru a aduce trupele americane în porturile Bremen și Hamburg, precum și în Norvegia și Danemarca. O dată ajunși la Berlin, îi vom lăsa pe sovietici să cupe zona estică a orașului. Însă Berlinul devine de drept Statelor Unite.

În cartea fiului să Elliot, căruia Roosevelt îi împărtășea cele mai tainice gânduri, „Așa cum a văzut el lucrurile”, apare clar cum înțelegea Roosevelt rolul SUA în război:

„Să ne imaginăm că este vorba de un joc de fotbal. Să presupunem că noi suntem rezervele care stau pe bancă. În acest momentm echipa întâi o formează rușii, împreună cu chinezii și, în mai mică măsură, britanicii. Înainte ca jocul să avanseze prea mult și ca partenerii noștri să-și piardă suflul, va trebui să intervenim pentru a da ultima lovitură… Sper că vom alege momentul potrivit”.

În acest context, deciziile adoptate la Conferința de la Teheran sunt calificate de experți drept o victorie a diplomației sovietice. După multe tergiversări, aliații occidentali au indicat o dată precisă pentru debarcare și, în linii mari, și-au ținut promisiunea.

Asta în condițiile în care administrația Roosevelt se conducea tot după declarația făcută de Departamentul de Stat la 22 iunie 1941: „Poziția noastră constantă trebuie să fie următoarea: faptul că Uniunea Sovietică e în război cu Germania nu înseamnă în niciun caz că ea apără, luptă sau sprijină principiile după care ne conducem noi în problema relațiilor internaționale”.

Totuși, în timpul războiului, Roosevelt a făcut mai multe comentarii prietenești la adresa URSS, în general, și a lui Stalin, în mod special.

Registration

Aici iti poti reseta parola