Evenimentul Istoric > Articole online > Românul care a arătat prima data lumii cine a fost Dracula. Legătura neamului Florescu cu Vlad Țepeș
Articole online

Românul care a arătat prima data lumii cine a fost Dracula. Legătura neamului Florescu cu Vlad Țepeș

Profesor Emerit de istorie al Boston College şi co-autor al bestseller-ului „In Search of Dracula”, care a dezvăluit identitatea istorică a legendarului Dracula pentru prima data.

Isoricul american de origine română dr. Radu Florescu s-a născut la 23 octombrie 1925, în Bucureşti, fiind fiul unui diplomat român.

Cu puţin timp înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, la vârsta de 13 ani, a părăsit România cu destinaţia Londra, acolo unde tatăl său era consilier la Legaţia României.

Aici, a câştigat o bursă la Christ Church, Universitatea Oxford, unde a studiat artele şi literele.

Şi-a continuat studiile la Indiana University din Statele Unite Americii, unde a obţinut diploma de doctor în istorie.

În 1953 s-a alăturat Boston College din Massachusetts, unde a fost asistent universitar (1953-1956), profesor colaborator (1956-1962), profesor asociat (1962-1989), profesor (1989-1997). În 1997 i-a fost acordat titlul de profesor emerit.

Ultima sa apariţie în public la Boston College a avut loc în toamna anului 2013, când a avut loc o sesiune de autografe pentru noul său roman scris împreună cu profesorul Matei Cazacu, ”Legăturile de sânge ale lui Dracula: O saga a familiei Florescu” (Hamilton Books, 2013), în care spune povestea legăturilor dintre familia Floreştilor şi domnitorul Vlad Ţepeş.

Fondator şi director al Centrului de Studii Est Europene (East European Research Center) (1986-2008) în cadrul Boston College, Radu Florescu a oferit burse de studii studenţilor români.

Timp de mulţi ani, a organizat simpozioane şi evenimente culturale celebrând, astfel, patrimoniul românesc. A donat, de asemenea, sute de cărţi despre istoria României, către colecţia balcanică a bibliotecii colegiului.

Dr. Florescu a fost numit, în 1996, consul onorific al României la Boston. În această calitate, el a supravegheat votul prezidenţial şi parlamentar al românilor care locuiesc în zona Bostonului.

În 2004, el a fost invitat de preşedintele Bill Clinton să participe la ceremonia de la Casa Albă, ce a marcat primirea de către România a statutului de membru al NATO.

În 1972, a publicat, împreună cu Raymond T. McNally, colegul său profesor de la Departamentul de Istorie al Boston College, bestseller-ul „În căutarea lui Dracula – O istorie adevărată a lui Dracula şi legendele cu vampiri”/ „In Search of Dracula: A True History of Dracula and Vampire Legends”.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola