Sub titlul „Muchia de cuţit a lui Ceauşescu”, jurnalista Mary Ellen Fischer surprindea cauzele ce duseseră la ceea ce avea să însemne un deceniu de grele încercări pentru români.
„Din punctul de vedere al poporului român, poate că ar fi de dorit ca Washingtonul să respingă cererile de ajutor economic: un refuz ar putea provoca căderea domnului Ceaușescu.
La urma urmei, nu este clar că ajutorul american ar permite Bucureștiului să se distanțeze semnificativ de Moscova; în schimb, America ar putea pur și simplu să crească puterea domnului Ceaușescu asupra națiunii sale.
Același argument a fost folosit împotriva sprijinirea dictaturilor noncomuniste din alte părţi, dar aşezarea geografică a României asigură continuarea guvernării comuniste, nu ceea ce face America”, se arată în a patra parte a interviului publicat în arhiva The New York Times.
Explicaţie foto: Ceauşescu şi preşedintele american Jimmy Carter, în ultima dintre cele 4 vizite făcute de dictator în SUA, în aprilie 1978.
Prima parte: Informaţiile americanilor despre debutul crizei în România anului 1981 şi „accentul stalinist” al lui Ceauşescu
Partea a doua: Ceauşescu era deranjat de eticheta cultului personalităţii. Măsurile din anii 1980
Partea a treia: Ceauşescu nu era întâmplător antisovietic. Strategia a fost descoperită de americani