Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Românii ar trebui să se pregătească de ce e mai rău. „Furtuna alimentară perfectă” cuprinde America
Articole online

Românii ar trebui să se pregătească de ce e mai rău. „Furtuna alimentară perfectă” cuprinde America

Milioane de americani apelează la băncile de alimente

Băncile alimentare din SUA anunță că au dificultăți în ceea ce privește furnizarea de mâncare pentru persoanele în dificultate pe fondul „furtunii perfecte” pe care inflația alimentară a creat-o în țară.
Creșterea prețurilor la alimente și problemele de pe lanțul de aprovizionare fac ca cea mai mare bancă de alimente din America să întâmpine probleme.

Katie Fitzgerald, Chief Operating Officer (COO) al Feeding America, o organizație nonprofit care operează peste 200 de bănci de alimente din toată țara, a declarat pentru AP News că rețeaua ei face cu greu față cererii fără precedent de alimente. Ea a avertizat că a e dificil pentru organizația din care face parte să facă față situației și că mai puține familii vor primi ajutor de sărbători.

În ce constă ”furtuna perfectă”?

Întreruperea lanțului de aprovizionare, stocurile mai mici, costurile mai mari de transport și combustibil și lipsa forței de muncă înrăutățesc situația pentru băncile alimentare pe care se bazează milioane de oameni. Katie Fitzgerald spune că organizația ei s-a orientat deja spre produse alimentare de dimensiuni mai mici sau a înlocuit în întregime anumite produse alegând alimente mai ieftine pentru a face economii.

La rândul său, Michael Altfest, directorul din San Francisco Bay Area al Alameda County Community Food Bank din Oakland, a declarat că banca alimentară cheltuiește în plus 60.000 de dolari pe lună și cheltuiește 1 milion dolari pe lună pentru 2 000 000 de kilograme de alimente.

Altfest a spus în vremurile dinainte de pandemie banca de alimente cheltuia un sfert din acești bani pentru a distribui 1 134 000 kilograme de alimente. De asemenea, el a subliniat că prețurile la conservele de fasole verde și piersici au crescut cu 9%, la conservele de ton cu peste 6%, la puii congelați cu 13%, iar la fulgii de ovăz cu 17%.

Oameni noi vin în fiecare săptămână și la banca de alimente Shiloh Mercy House din estul Oakland, în ciuda faptului că președintele Biden își promovează pe toate canalele succesul economic și programul „reconstruiește mai bine”.
Cu toate astea, creșterea inflației alimentare afectează din ce în ce mai multe familii. „Mulți oameni spun că nu își mai permit mâncarea”, spune Jason Bautista, managerul societății de caritate.

Inflația alimentară atinge procente record

Situația nu ar trebui să mire pe nimeni. Prețurile de consum au atins cel mai ridicat nivel din ultimele decenii la carne de pasăre, pește și ouă (11,9%). La carnea de vită prețul a crescut cu 20,1% iar la cea de porc cu 14,1%, cea mai semnificativă creștere pe 12 luni din decembrie 1990.

Oamenii spun că situația e din ce ăn ce mai grea. Sonia Lujan-Perez, o femeie de 45 de ani din Oakland, spune că plătește 2.200 de dolari pe chirie și nu mai are bani pentru a-și hrăni familia. Pentru că prețurile alimentelor au crescut vertiginos în ultimul an apelează frecvemt la băncile de alimente. „Acest ajutor este minunat pentru mine pentru că voi economisi mulți bani”. În ciuda acestui ajutor, femeia spune că nu își va permite să le ia cadouri de Crăciun celor doi copii ai ei.
Inflația alimentară nu mai poate fi negată de nimeni în Statele Unite. Câștigurile salariale reale devin insuficiente pe măsură ce costul alimentelor crește vertiginos. Iar îngrijorarea populației se vede cu ochiul liber în rezultatele proaste pe care Joe Biden le obține în sondaje.

Administrația Biden a încercat să contracareze creșterea inflației alimentare pentru muncitorii săraci, anunțând o creștere a Programului de asistență pentru nutriție suplimentară, sau SNAP, la peste 40 de milioane de beneficiari în august. Aceasta înseamnă că beneficiul lunar mediu a crescut cu mai mult de 36 de dolari de persoană. Dim păcate, nici această creștere nu a reușit să satisfacă nevoile milioanelor de înfometați ai Americii, notează zerohedge.com.

Ce urmează în România?

Astfel de probleme sunt abia la început în România. Adrian Ariciu, CEO Metro România, estimează o viitoare creștere cu 10% a coșului de cumpărături a românilor. Astfel că cetățenii din țară vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din portofel la casa de marcat în viitorul apropiat. Acesta consideră că principala ameninţare pentru industria alimentară este cauzată de forța de cumpărare din ce în ce mai slabă a consumatorilor. Forță de cumpărare afectată de criza economică prin care România trece, scrie capital.ro.

Registration

Aici iti poti reseta parola