Răzbunarea Uniunii Sovietice
Ce s-a întâmplat în 1984 la Los Angeles ar părea să fie o răzbunare a Uniunii Sovietice pe acțiunea Statelor Unite din 1980. La sfârșitul anului 1983, un avion sovietic a doborât un avion sud-coreean care trecuse în spațiul aerian sovietic, ucigând astfel sute de oameni. Acest lucru a făcut Statele Unite să creeze un grup prin care să fie împiedicați sportivii sovietici să concureze la Jocurile Olimpice, considerând că aceștia nu pot concura la un joc pașnic dacă nu au o astfel de comportament în general.
Întregul boicot din 1984 încă este un subiect de dezbatere deoarece nu s-a ajuns la un singur motiv pentru care Uniunea Sovietică a decis să renunțe la Jocurile Olimpice din 1984. Un motiv ar putea fi că sistemul de acordare a notelor nu implica și jurați străini, motiv pentru care Uniunea Sovietică a considerat că sportivii lor nu ar fi notați corect. De asemenea, un alt lucru care ar fi putut deranja era că majoritatea sportivilor își petreceau timpul în Satul Olimpic, în timp ce sovieticii doreau ca sportivii lor să rămână pe o navă sovietică ancorată în portul Los Angeles. Evident, Statele Unite nu au fost încântate de această idee.
Sovieticii investiseră deja o grămadă de bani în pregătirea sportivilor înainte de Jocurile Olimpice din 1984. Politica sovietică a fost motivul schimbării bruște a deciziei Uniunii Sovietice. În perioada 2 iulie-16 septembrie 1984, Moscova a lansat o versiune alternativă a Jocurilor Olimpice cunoscută sub numele de Jocurile Prieteniei. Aceste jocuri au fost configurate ca o paralelă a Jocurilor Olimpice, chiar completate cu propria lor flacără și o ceremonie de deschidere completă. Aceste jocuri au apărut pentru a arăta lumii că sportivii din țările comuniste pot concura și se pot ține de idealurile olimpice.
România împotriva planului URSS
Singura țară din Pactul de la Varșovia care a concurat la Jocurile Olimpice din 1984 a fost România. Ministrul român al sportului, Haralambie Alexa, a declarat că decizia României a fost luată independent de restul blocului estic, deoarece ca țară, au fost întotdeauna mândri de această independență. La acea dată, România s-a angajat să păstreze contactul cu restul lumii, participarea la Jocurile Olimpice fiind modalitatea prin care acest lucru putea fi realizat.
Pentru Peter Ueberroth și restul comitetului de organizare a Olimpiadei, acest lucru a însemnat enorm, făcând tot ce s-a putut pentru a se asigura că România poate participa. Au fost plătiți zeci de mii de dolari pentru a putea fi aranjate planurile de călătorie pentru români, inclusiv obținerea vizelor și organizarea unor petreceri de bun venit. Toți și-au dorit ca românii să știe că sunt doriți la Jocurile Olimpice.