Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Românca care s-a luptat în munți nouă ani cu Securitatea
Articole online

Românca care s-a luptat în munți nouă ani cu Securitatea

În cei nouă ani de activitate clandestină, a avut aceleaşi sarcini ca şi bărbaţii din grup, remarcându-se, după cum scrie site-ul eroinenucsoara.ro, „prin abnegaţie, curaj, spirit de sacrificiu şi reuşind să supravieţuiască celor mai grele situaţii şi condiţii de trai”.

În 1956, în ascunzătoarea de la Râpele cu brazi, a născut-o pe fiica sa și a lui Toma Arnăuțoiu, Ioana.

A fost capturată pe 20 mai 1958, împreună cu fetița sa, după arestarea fraților Arnăuțoiu.

După un timp, fetiţa i-a fost luată şi dusă la orfelinatul din Câmpulung-Muscel.

Prin sentinţa nr. 107/19 mai 1959, Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare Bucureşti, a fost condamnată la muncă silnică pe viaţă în baza articolului 327 c.p., pentru „acte de teroare”.

A murit la 31 ianuarie 1962, la penitenciarul din Miercurea-Ciuc, cauza decesului fiind insuficienţă circulatorie şi TBC pulmonar.

Fiica ei Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu a absolvit Conservatorul şi, timp de 18 ani, a susţinut concerte în ţară şi în lume ca violonistă în orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Este o cercetătoare asiduă a arhivei partizanilor din Muscel, rezultatele muncii sale fiind reunite în lucrări precum „Luptătorii din munți. Toma Arnăuțoiu – Grupul de la Nucșoara”, „Procesul si execuția membrilor grupului de rezistenta condus de Toma Arnăuțoiu” sau „Rezistența anticomunistă de la Nucșoara. Portrete de familii”.

Toma Arnăuţoiu a fost liderul grupului de rezistenţă de la Nucşoara, numit şi „Haiducii Muscelului”, format în 1949. Sublocotenent în timpul războiului, el a fost rănit în luptele din Ungaria, iar un an mai târziu este avansat la gradul de locotenent.

Împreună cu col. Gheorghe Arsenescu, organizează grupul de rezistenţă anti-comunistă de la Nucşoara, care avea, într-o primă fază, 16 membri. Timp de nouă ani, grupul de la Nucşoara a fost urmărit şi filat, având loc confruntări directe cu Securitatea; unii membri au fost arestaţi, alţii au fost ucişi.

La 20 mai 1958, fraţii Arnăuţoiu ajungeau la casa lui Grigore Poinăreanu (fost coleg de şcoală cu Toma), pentru a-şi lua proviziile de care aveau nevoie, însă Poinăreanu (care fusese şantajat de căpitanul Pleşiţă) i-a adormit cu un tranchilizant pus în ţuică. Cei doi au fost arestaţi imediat de Securitate.

Foto: eroinenucsoara.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola