Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Rolls-Royce – un stil de viaţă şi un strop de istorie
Articole online

Rolls-Royce – un stil de viaţă şi un strop de istorie

Pe 15 martie 1906 se înființa compania Rolls Royce, marcă reprezentativă pentru Marea Britanie, aşa cum Ferrari şi Mercedes sunt reprezentative pentru Italia sau Germania.

Rolls Royce este întruchiparea automobilului de lux: radiatorul în formă de templu grec, cei doi R din monogramă, forma caroseriei, toate au devenit sinonime cu succesul.

Această maşină a sedus mari personaje ale istoriei: ţarul Nicolae al II-lea, Lenin (foto), Churchill, Hitler, Charlie Chaplin, Elvis, membrii formaţiei Beatles.

Iniţial, inginerul şi inventatorul Henry Royce a construit un automobil care a stârnit interesul lui Charles Steward Rolls, un aviator pasionat de mecanică, membru al unei bogate familii aristocrate.

Acesta a fost încântat de automobilul construit de Henry care, după un stagiu într-o uzină mecanică, a înfiinţat, la Manchester, Royce Ltd.

Noua maşină a avut un succes neaşteptat, iar Rolls şi Royce s-au hotărât să colaboreze.

Au prezentat trei modele ale unei maşini la salonul auto de la Paris, deschis în decembrie 1904.

Noua lor societate, fondată la 15 martie 1906, a fost cotată la bursă în decembrie, având un capital de 200.000 lire sterline.

În 1907, compania a lansat modelul Silver Ghost (Stafia de argint), considerată „cea mai bună maşină cu şase cilindri din lume”.

Seria celui mai bun automobil din lume a fost continuată de Twenty, lansat în 1922 şi menţinut în producţie până în 1929.

Începând cu 1925, Rolls-Royce a lansat probabil cea mai cunoscută serie de automobile, Phantom, care a devenit, din 1949, maşina oficială a multor lideri politici din întreaga lume.

În paralel cu producţia de automobile, Henry Royce a proiectat modelul unui avion, concretizat în trei prototipuri: Hawk, Falcon şi Eagle.

Pentru compania Rolls-Royce, sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 a însemnat intrarea într-o perioadă de declin.

În 1998, ultimul model Rolls-Royce a ieşit pe piaţă echipat cu un motor BMW.

BMW a devenit şi primul acţionar industrial al companiei, până în 2003. Pentru secolul al XX-lea, Rolls-Royce a însemnat mai mult decât o companie constructoare de maşini; a însemnat un stil de viaţă şi un strop de istorie.

Sursa: Agerpres

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA