Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rockul românesc are deja o istorie. Azi să-i spunem La Mulți Ani lui Paul Ciuci
Articole online

Rockul românesc are deja o istorie. Azi să-i spunem La Mulți Ani lui Paul Ciuci

A început să cânte la 9 ani, când a primit în dar de la mama sa o chitară, învățând singur, după Metoda de chitară de Maria Boeru.

Nu a fost ușor, dar efortul a meritat căci Paul a devenit unul dintre cei mai buni chitariști din România.

Şi-a început cariera muzicală în anii 1970, în formaţia Telegraf din Turda, alături de prietenul Aurel „Leluţ” Vasilescu, care a bătut o viață la tobe.

La finele anilor 1970, Paul şi Leluţ au fost remarcaţi de Teo Peter şi Costi Cămărăşan, lideri ai trupei rock Compact Cluj, la festivalul Cântarea României.

În 1981, la un concert în Mediaş, Teo şi Costi i-au întâlnit din nou pe Paul şi Leluţ şi le-au propus să se alăture trupei Compact.

A schimbat soundul Compact

Compact a început repetiţiile în noua formulă, schimbând soundul şi dinamica trupei.

Primele piese ale trupei au fost înregistrate în 1982, acestea apărând pe albumul „Formaţii Rock 6”.

Tot în 1982, Compact participă la Festivalul rock Serbările Mării, unde obţine Premiul I, iar Paul Ciuci este desemnat cel mai bun solist vocal al unei formaţii rock.

Fata din vis

În 1983 este lansat primul mare succes al formaţiei, „Fata din vis”, care aduce notorietatea acesteia.

Doi ani mai târziu, „Fata din vis” – melodie care va deveni ulterior hitul multor generaţii – apare pe primul album propriu al trupei, căruia îi dă şi titlul, precizează www.trupacompact.ro, citat de Agerpres.

În 1987 apare albumul „Cântec pentru prieteni”.

După şase ani de activitate în trupa Compact, Paul Ciuci a plecat în SUA, apoi a revenit pentru o scurtă perioadă la Compact C (la acea vreme existau două formule ale Compact – Compact B, cu Teo Peter lider de trupă, şi Compact C, cu Costi Cămărăşan lider de trupă), unde a lucrat la albumul „Profetul”, iar din 1992 până în 1997 a cântat cu Sfinx Experience în ţări ca Olanda, Luxemburg şi Belgia.

Din 1996, după despărţirea de Sfinx Experience, a revenit la Compact. În acelaşi an apare albumul „Pe tine te-am ales”.

Anul 1999 aduce apariţia albumului „Compact 100”, înregistrat în formula: Paul Ciuci – chitară, Teo Peter – bas, Aurel Vasilescu – tobe, Emil Laghia – chitară şi Dan Stesco ”Polymoog” – clape.

A urmat albumul „Compact”, în 2002.

Municipalitatea oraşului Câmpia Turzii i-a oferit lui Paul Ciuci, în 2007, Titlul de Cetăţean de Onoare.

Ești totul pentru mine

La începutul anului 2013, Compact a lansat, într-o nouă versiune, piesa „Eşti totul pentru mine”, compoziţie din 1985, care a obţinut, prin votul publicului, locul I în Top Românesc, clasament realizat de Radio România Actualităţi.

În vara aceluiaşi an, Compact a cântat în deschiderea concertului legendarei trupe Deep Purple, pe Cluj Arena, unde s-a bucurat de un real succes.

Tot în 2013, trupa a lansat piesa „Zâmbetul din ochii tăi”.

La 18 iulie 2021, trupa Compact, cu Paul Ciuci ca solist vocal, chitarist şi compozitor, oferă fanilor concertul „Cântec pentru prieteni”, la Arenele Romane, conform Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola