Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Primul concert rock and roll din istorie
Articole online

Primul concert rock and roll din istorie

Promovare intensă pe stația de radio locală. Biletele se vând într-o singură zi. Cu câteva ore înainte de spectacol, mii de adolescenți formează o coadă uriașă la intrarea în sală…

Imaginile din jurul Cleveland Arena, din acea vineri seara de martie, ar părea familiare oricui a asistat deja la un mare concert rock.

Însă, pe atunci nimeni nu auzise vorbindu-se de așa ceva. Într-adevăr, era seara unui eveniment recunoscut drept primul mare spectacol rock and roll din istorie: Moondog Coronation Ball, din 21 martie 1952.

Respectivul „Moondog” era un disk-jockey legendar Alan Freed, supranumit „părintele rock and roll”, realizatorul foarte popularei emisiuni „Moondog Show” la postul de radio Cleveland AM WJW.

Freed venise la WJW în 1951 ca animator al unui program de muzică clasică, însă a trecut la un gen de muzică diferit la sugestia proprietarului unui magazin de discuri din Cleveland.

Acesta din urmă, pe nume Leo Mintz, remarcase cu mare interes popularitatea crescândă în rândurile tinerilor săi clienți de toate rasele a discurilor de rhythm and blues ale muzicienilor de culoare.

Mintz a decis să patroneze trei ore de program la sfârșitul serii, pe WJW, în care să fie prezentată o astfel de muzică, iar Alan Freed a fost numit realizator.

Freed s-a înhămat rapid la această sarcină: a adoptat o nouă personalitate și un vocabular adecvat, care includea utilizarea expresiei „rock and roll” pentru a descrie muzica pe care o promova mai nou.

În timp ce popularitatea programului creștea, Mintz și Freed au decis să facă ceva ce nu se mai făcuse: organizarea unui eveniment de dans live, cu prezența unora dintre artiștii ale căror discuri erau difuzate în cadrul emisiunii lui Freed.

Numit „The Moondog Coronation Ball”, concertul urma să îi aibă ca vedete pe Paul Williams and his Hucklebuckers și pe Tiny Grimes and the Rocking Highlanders (un grup instrumental de culoare în fuste scoțiene).

În cele din urmă, uluitor de marea cerere de bilete a fost necazul evenimentului.

Falsificarea masivă a biletelor și, probabil, o vânzare prea mare de bilete din partea organizatorilor, au făcut ca aproximativ 20.000-25.000 de fani să ia cu asalt arena a cărei capacitate era de numai 10.000.

După nici o oră de la începerea spectacolului, miile de oameni rămași afară au rupt porțile dând buzna în interior. Poliția a intervenit rapid, întrerupând concertul.

Seara următoare, la radio, Alan Freed a prezentat scuze ascultătorilor pentru evenimentul anulat. Drept explicație, el a spus: „Dacă cineva ne-ar fi spus că în jur de 20.000 sau 25.000 de oameni vor încerca să intre în dans, presupun că și voi ați fi fost la fel ca mine. Ați fi râs și ați fi zis că e nebun.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA