Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rezistă scutul de la Deveselu într-un conflict NATO-Rusia. Iată ce spun experții
Articole online

Rezistă scutul de la Deveselu într-un conflict NATO-Rusia. Iată ce spun experții

România nu are alternativă la NATO

Chiar dacă românii nu sunt interesați de soarta Ucrainei și nici nu apreciază strategia de confruntare cu Rusia a Administrației Biden, realitatea este că nu avem de ales și va trebui să sprijinim hotărârile luate la nivelul NATO.
Și asta nu numai pentru că țara noastră și-a asumat niște angajamente, ci pentru că interesul nostru național este de a găsi sprijin împotriva expansionismului rusesc, iar NATO este singura alianță care ni-l poate oferi. Situația din Transnistria și recentele declarații rusești privind ieșirea României și Bulgariei din NATO sunt o dovadă a faptului că interesăm mai mult decât e cazul Kremlinul.
Cât despre ideea că Joe Biden vrea să-și repare imaginea pe plan intern prin această strategie de provocare a Rusiei, trebuie spus că și republicanii promovează o atitudine dură față de Rusia, așa că, indiferent de rezultatul alegerilor din noiembrie, e greu de presupus că strategia Washingtonului se va schimba.

Ce riscă România?

Declarațiile rusești din ultimele luni sunt clare. În cazul unui eventual conflict cu NATO (din fericire, riscurile unei astfel de escaladărisunt totuți mici, dat fiind că americanii spun că nu vor interveni militar în cazul unei invazii ruse în Ucraina), Rusia va considera scutul de la Deveselu o țintă legitimă. Mai mult, experții spun că sistemul de apărare al NATO nu va face față unui eventul atac rusesc.

SUA „ar trebui să fie îngrijorate” de stocul de arme nucleare al Rusiei pe fondul tensiunilor cu Ucraina, deoarece ar putea „face o gaură” prin apărarea NATO, a avertizat expertul Brandon Weichert, fondatorul The Weichert Report: An Online Journal of Geopolitics, citat de express.co.uk.
„Statele Unite ar trebui să fie îngrijorate de stocul de arme nucleare al Rusiei – în special de dezechilibrele care există în prezent între arsenalul SUA și cel al Rusiei”.

Stocul de arme nucleare al Rusiei este de 6.257 de unități, în timp ce Statele Unite au numai 5.550. Dar nu aceasta este mare problemă, ci avantajul tehnologic al rușilor.
„De când fostul președinte Barack Obama a semnat Noul Tratat START cu Moscova în 2011, Rusia a reușit să-și modernizeze nu numai arsenalul de arme nucleare – în special armele nucleare nestrategice (cu rază medie de acțiune), dar au reușit să-i depășească pe americani, a căror politică de arme nucleare de la sfârșitul Războiului Rece a fost fără vlagă, lipsită de viziune și bazată pe o ideea utopică și anume că războiul nuclear va ucide pe toată lumea.
Deci, mai bine să ignorăm armele nucleare și să nu investim în mod corespunzător în întreținerea și extinderea lor, ca nu cumva să ajungem la un război nuclear.”

Rușii pot penetra sistemul de apărare NATO, susțin experții

Adevărata problemă sunt armele nucleare nestrategice ale Rusiei.
E vorba de rachete cu rază medie care sunt utilizate în mod tradițional la nivel tactic. În esență, aceste arme ar fi folosite pentru a face găuri prin orice apărare NATO a Europei. Acestea sunt armele pe care Moscova le-a modernizat în ultimul deceniu și acum le mută în enclava Kaliningrad pe care o stăpânește.
(…) În cazul în care Moscova ar crede că războiul este singura opțiune care i-a rămas, atunci aceste arme ar urma să fie lansate imediat împotriva Poloniei vecine și a celorlalte state NATO”, notează Daily Express.
În prezent, există puține apărări active împotriva acestor arme, deoarece au o rază mai scurtă de acțiune și timpul de reacție pentru apărare este redus semnificativ (de aceea rușii preferă aceste sisteme).

 

Registration

Aici iti poti reseta parola