Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Risc major de „conflict internațional semnificativ între marile puteri”, anunță generalul lui Biden
Articole online

Risc major de „conflict internațional semnificativ între marile puteri”, anunță generalul lui Biden

Președintele Statului Major General al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat marți Congresul că riscurile unui „conflict internațional semnificativ între marile puteri” sunt în creștere. Milley a avertizat că atât China, cât și Rusia sunt amenințări la adresa ordinii globale „bazate pe reguli”.

Se pregătesc americanii să înfrunte și Rusia și China?

„Ne confruntăm acum cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative. Ambele intenționează să schimbe în mod fundamental ordinea globală actuală bazată pe reguli”, a declarat Milley Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanților. „Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă. Potențialul unui conflict internațional semnificativ între marile puteri este în creștere, nu în scădere.”

Rusia, „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei”

Generalul Milley a numit în continuare invazia Rusiei în Ucraina „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei, poate a lumii în cei 40 de ani de când sunt în serviciu”.

„Invazia rusă a Ucrainei amenință să submineze nu numai pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală pe care părinții mei și o generație de americani s-au luptat atât de mult să le apere”, a descris el.

Audierea s-a concentrat pe cererea de buget de 773 de miliarde de dolari a Pentagonului pentru 2023, o parte din cheltuielile militare de 813 de miliarde de dolari pe care președintele Biden le-a cerut Congresului. Milley a spus că bugetul este aliniat cu noua Strategie Națională de Apărare (NDS), care a fost recent înaintată Congresului, dar încă nu a fost desecretizată.

Într-o fișă informativă despre noul NDS, Pentagonul a numit China drept principala „amenințare” cu care se confruntă armata SUA, în timp ce Rusia e pe locul doi. Orientarea armatei americane către „concurența marii puteri” a fost subliniată pentru prima dată de NDS din 2018.

Pentagonul intenționează să sporească prezența armatei americane în Asia-Pacific pentru a contracara China și în Europa de Est pentru a face față Rusiei, scrie zerohedge.com.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola