Evenimentul Istoric > Articole online > Ministrul de Finanțe rezolvă contrabanda cu mătase în stil românesc
Articole online

Ministrul de Finanțe rezolvă contrabanda cu mătase în stil românesc

“Întîmplător, în vagonul de dormit al trenului Simplon, în care au fost ascunse aceste mărfuri, se afla atunci și d. ministru de finanțe Mihail Popovici (FOTO).

D-sa arătăndu-se arătându-se foarte surprins de cele ce-a putut vedea și constata personal cu acea ocazie, a dat ordin subalternilor săi ca atât procesul de contrabandă cât și întregul dosar al chestiunii să fie înaintate d-sale spre a aplica cu severitate legea și a lua drastice măsuri contra făptuitorilor.

Funcționarii vămii Jimbolia executând întocmai ordinul d-lui ministru, după ce au completat toate cercetările și au dresat procesul-verbal de contrabandă aplicând o amendă de 2 milioane lei, au înaintat toate actele prin curier special direct d-lui ministru Popovici.

Ca primă și imediată răsplată, unul din funcționari, impiegatul D. Ganea, a fost avansat pentru că a fost principalul doveditor al contrabandei.

Actele au rămas spre rezolvare la minister și încetul cu încetul totul a fost dat uitării.

Procesul verbal a fost anulat

După o tăcere de trei luni, vameși, cari făuriseră atâtea planuri cu cota de primă cuvenită conform legii, s-au pomenit zilele trecute cu un ordin conceput în cunoscuții termeni oficiali și care suna cam astfel:

Vi se aduce la cunoștință că procesul verbal de contrabandă Nr…, adresat de acea vamă, a fost anulat de minister.

După cum se vede, printr-un simplu ordin o amendă de 2 milioane lei a fost anulată fără nici o motivare, iar mărfurile ce formau obiectul contrabandei au fost trimise ca de obicei tot la București, unde își pierd urma.

Expunând acest caz din multe altele similare, ne întrebăm cum rămâne cu avansarea funcționarului doveditor? Ea nu trebuie anulată”, relata Universul din 12 ianuarie 1931.

Arestat de comuniști

Mihai Popovici (1879-1966)  a fost ministru de finanțe  în mai multe guverne între anii 1927-1931.

A absolvit Dreptul la Budapesta și Filosofia la Viena.

Membru al Partidului Național Român, militant pentru unirea Transilvaniei cu țara.

În cabinetul Blocului Parlamentar a ocupat portofoliile Ministerului Lucrărilor Publice și al Ministerului Finanțelor.

Vicepreședinte al PNȚ (1926).

A făcut parte din toate guvernele țărăniste (8 guvernări), în special ca ministru al Finanțelor, dar și al Justiției, Internelor și al Lucrărilor publice.

Adept al lui Iuliu Maniu.

Arestat ca țărănist în 1947 și acuzat de conspirație contra statului în afacerea Tămădău.

Deținut la Sighet până în 1955

Registration

Aici iti poti reseta parola