Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Revoltele din SUA sunt de fapt împotriva ei. Trump e victimă colaterală
Articole online

Revoltele din SUA sunt de fapt împotriva ei. Trump e victimă colaterală

A ajuns la New York, la bordul fregatei Isere, pe 17 iunie 1885, fiind întâmpinată de peste 200.000 de persoane.

A fost inaugurată oficial anul următor, la 28 octombrie 1886, de către preşedintele Grover Cleveland.

Statuia Libertăţii, devenită un simbol american, reprezintă un cadou făcut Statelor Unite ale Americii de către Franţa, la împlinirea a 100 de ani de la Independenţa SUA.

Statuia a fost construită la Paris, timp de 9 ani, lucrările încheindu-se în 1884. A fost trimisă în SUA dezasamblată în 350 de bucăţi şi transportată în 214 lăzi.

Liberty Island

Este situată la intrarea în portul oraşului New York, pe mica insulă Liberty Island, şi este orientată cu faţa spre Est, întâmpinându-i pe cei care sosesc pe tărâmul american, şi privind, totodată, spre ţara sa natală, Franţa.

Statuia a fost realizată de sculptorul francez Frederic-Auguste Bartholdi şi de inginerul francez Gustave Eiffel, acesta din urmă fiind responsabil de scheletul metalic.

Scheletul de fier are un înveliş din plăci de cupru. Monumentul măsoară 46 metri în înălţime, fără soclu, şi are o greutate de 225 tone, iar culoarea statuii a devenit verde prin oxidarea cuprului.

Zeița Libertății

Statuia o reprezintă pe Zeiţa Libertăţii, care ţine în mâna stângă o tăblie cu inscripţia „JULY IV MDCCLXXVI” (4 iulie 1776), data când a fost ratificată Declaraţia de independenţă, iar în mâna dreaptă are o torţă, ce simbolizează iluminarea.

De altfel, numele original al statuii a fost „Libertatea Iluminând Lumea” („La Liberté éclairant le monde”). Pe capul zeiţei se află o coroană împodobită cu şapte fascicole de lumină, simbolizând cele şapte mări şi continente, şi are 25 de ferestre, simbolizând cele 25 de nestemate ale lumii.

354 de trepte

Piedestalul statuii a fost construit de Statele Unite şi, împreună cu statuia, măsoară 93 de metri înălţime.

Devenită muzeu, statuia poate fi vizitată, iar cei care urcă cele 354 de trepte până în zona coroanei pot admira priveliştea metropolei de la înălţime.

Construcţia statuii este una dintre cele mai mari reuşite ale secolului al XIX-lea, îmbinând armonios arta şi tehnica.

În 1924, a fost declarată monument naţional de către preşedintele Calvin Coolidge, iar în 1984 a fost inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola