Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Revoltele din Detroit de la 1967 văzute de un copil de 10 ani
Articole online

Revoltele din Detroit de la 1967 văzute de un copil de 10 ani

Într-una dintre cele mai grave revolte din istoria SUA aproximativ 43 de oameni și-au pierdut viața și alte mii au fost rănite sau arestate.

În vara anului 1967, tensiunile dintre poliție și comunitatea de culoare din Detroit au explodat, provocând cinci zile de haos, de jafuri, incendii și violență.

Violențe similară a izbucnit în zeci de alte orașe din America în acea vară, în special în Newark, New Jersey. Evenimentele din iulie 1967 și-au lăsat amprenta asupra Detroitului, un oraș înfloritor care a decăzut în deceniile următoare.

Cu o zi înainte să înceapă revoltele, Sheila Cofee din Detroit a petrecut ore întregi dansând la nunta a vărului său. Avea 10 ani. În acea noapte, Sheila s-a culcat la bunica sale de pe strada Monterey, chiar la colțul străzii de unde a avut loc nunta.

Incidentul de pe strada 12

Când s-a trezit a doua zi dimineață – 23 iulie – Sheila a ieșit pe verandă. Imediat, și-a dat seama că ceva nu era în regulă. „Am văzut oameni care mergeau pe stradă cu brațele pline de mărfuri, tot felul de lucruri și fumul umpluse cerul”, și-a amintit recent, potrivit history.com, într-un interviu.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola