Revelionul în filme de colecție. Sunt câteva producții cinematografice românești dedicate Revelionului, după cum arată EVZ într-un nou articol special. Ar fi pentru oricine o provocare să le urmărească în Noaptea de Revelion.
Revelionul ca lecție moralizatoare: „Ora 0” (1979)
Revelionul este fundalul acțiunii din „Ora 0”, film din 1979. Mihai Mereuță este „nea Căruntu”, un experimentat electrician la ITB pentru liniile de tramvai. Și-a crescut fiii săi în cultul meseriei. Cel mai mic dintre ei vrea să folosească Revelionul pentru a-și cere iubita de soție. Cade în plasa unui escroc și criminal jucat de Dan Nuțu.
Acesta îi vinde un briliant fals apoi vrea să îi pună în spate un accident făcut de el când Revelionul era în toi. Ofițerul interpretat de Victor Stănculescu reușeste să descopere adevăratul vinovat.
Mihai Căruntu, tânărul care este înșelat are o confruntare finală cu escrocul, asta însemnând să fugă de acasă lăsând impresia că este vinovat.
Familia Căruntu salvează fetița născută de mama lovită de mașina escrocului. Acea mamă va muri în acea noapte. Un cameraman și o reporteriță vor să afle subiectele de la Revelionul respectiv și vor da și numele reportajului: „Ora 0”.
Revelionul și dragostea retrăită: „Casa de la miezul nopții”
Este un fim din 1976 cu actori de calibru: Alexandru Repan, Violeta Andrei, Valeria Seciu, Ion Caramitru și Fănuș Neagu. Alexandru Repan este pilot veteran TAROM. O întâlnește la Aeroport pe o tânără manechin jucată de Valeria Seciu. El este divorțat, ea așteaptă un iubit care nu mai vine.
O ia cu el spre o casă pe care o avea construită într-un loc retras, în Deltă. Acolo însă, îi găsește pe fosta sa soție și pe iubitul ei actual (artistă și sportiv), jucați de Violeta Andrei și Ion Caramitru.
Cei doi foști soți se tachinează pe fondul faptului că acea casă era în folosința lor comună. La finalul filmului, cei doi rămân împreună iar manechinul și sportivul aleg să plece împreună.
Filme de referință actori de legendă, mesaje convingătoare
Revelionul este fundalul celor două filme. Mesajele sunt clare, penetrante. Avem cultură proletară, în spiritul cinstei vs. escroci cu aer capitalist.
Avem oameni care după ce se pierd aleg să se regăsească.
Cele două filme pot să facă interesantă noaptea dintre ani pentru cinefilii care aleg filmele românești.