Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Rețeaua de terorism iraniană a cuprins toată Europa
Articole online

Rețeaua de terorism iraniană a cuprins toată Europa

Un diplomat iranian, care este în realitate șeful rețelei de spionaj iraniene din Europa, avea contacte pe întreg continentul. Acestea sunt investigate acum de serviciile de informații occidentale.

Patru iranieni sunt în prezent judecați în Belgia, sub acuzația că au plănuit un atac cu bombă la conferința anuală a Consiliului Național al Rezistenței Iraniene (CNRI), din iunie 2018, de la Paris. CNRI este un grup de expatriați iranieni care se opun guvernului de la Teheran.

Printre participanții la conferință se numărau nu mai puțin de 30 de responsabili americani. Inclusiv avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, care a ținut și o cuvântare. Și Stephen Harper, fost premier al Canadei, a luat cuvântul la eveniment.

Potrivit autorităților belgiene, cei patru membri ai celulei teroriste iraniene, aflate în adormire, intenționau atacarea cu bombe a conferinței CNRI la ordinul Teheranului, scrie IntelNews.

Șeful celulei era Assadollah Assadi (foto), care a fost arestat în Germania pe 1 iulie 2018.

Procurorii afirmă că Assadi se afla sub acoperire oficială la ambasada Iranului de la Viena. În realitate, el era șeful biroului pentru Europa al Ministerului iranian al Informațiilor.

Procurorii afirmă că Assadi a mers în Luxemburg, unde s-a întâlnit cu doi membri ai celulei, cu sediul în Belgia, Amir Saadouni și Nasimeh Naami.

Cu ocazia întâlnirii lor la un restaurant Pizza Hut, Assadi le-a dat lui Saadouni și Naami un ruscsac conținând 500 de grame de explozibil TATP (numit „Mama lui Satan”), un stick USB cu instrucțiuni pentru fabricarea bombei, un telefon portabil și 18.000 de euro bani gheață.

Cei doi agenți au construit apoi bomba, au plasat-o într-o trusă de toaletă și au înmânat-o celui de-al patrulea membru al celulei, Mehrdad Arefani.

Acesta a fost însărcinat cu plasarea ei în interiorul sălii de conferință a CNRI.

Serviciile de securitate german și belgian au dejucat planul, se pare în urma unor informații primite de la serviciile israeliene.

O relatare a Express afirmă că agențiile de informații occidentale examinează acum în detaliu „un carnet verde”, descoperit în mașina pe care o conducea Assadi când a fost arestat în Germania.

Carnetul ar conține „289 de locuri din 11 țări europene” unde Assadi s-ar fi întâlnit cu spioni iranieni care operează în Europa.

Potrivit relatării, printre locurile înregistrate de Assadi se află parcuri, locuri de popas, obiective turistice, restaurante, hoteluri și magazine. Cele mai multe dintre aceste locuri (114) se aflau în Germania. În Franța erau localizate 42, iar în Austria 38.

Alte țări cu locuri de întâlniri conspirative aflate în „carnetul verde” al șefului spionajului iranian din Europa se aflau în Italia, Ungaria, Cehia, Belgia, Olanda, Suedia, Elveția și Luxemburg.

Dacă va fi găsit vinovat, Assadi riscă 20 de ani de închisoare. Ceilalți trei iranieni riscă și ei pedepse cuprinse între 10 și 15 ani.

Un judecător din Anvers urmează să pronunțe sentința joi, 4 februarie.

Registration

Aici iti poti reseta parola