Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Relația dintre Rusia și Ucraina de-a lungul istoriei. Lupta dintre Est și Vest!
Articole online

Relația dintre Rusia și Ucraina de-a lungul istoriei. Lupta dintre Est și Vest!

Rusia, atacuri drone

Relația dintre Rusia și Ucraina de-a lungul istoriei. Lupta dintre Est și Vest!

A trecut mai bine de un an de când Rusia a invadat Ucraina, iar bătălia continuă. Estimările privind numărul morților și răniților militari și civili de ambele părți, de la începutul conflictului, sunt de sute de mii, iar alte milioane de ucraineni au fost strămutați.

Care a fost scânteia conflictului de astăzi? 

Moștenirea comună a celor două țări datează de mai bine de o mie de ani, începând din vremea când Kievul, actuala capitală a Ucrainei, se afla în centrul primului stat slav, Rusia Kieviană, locul de naștere atât al Ucrainei, cât și al Rusiei. În anul 988 d.Hr., Vladimir cel Mare, prințul păgân al Novgorodului și marele prinț al Kievului, a acceptat credința creștină ortodoxă și a fost botezat în orașul Chersonesus din Crimeea. Ulterior, liderul rus, Vladimir Putin, a declarat: „Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, un întreg unic”.

pictură

O pictură din secolul al XIX-lea care îl înfățișează pe Vladimir cel Mare alegând creștinismul ortodox ca nouă religie de stat în anul 988 d.Hr.

Cu toate acestea, în ultimele 10 secole, Ucraina a fost împărțită în mod repetat de puteri concurente. Războinicii mongoli veniți din est au cucerit Rusia Kieveană în secolul al XIII-lea. În secolul al XVI-lea, armatele poloneze și lituaniene au invadat regiunea dinspre vest. În secolul al XVII-lea, războiul dintre Comunitatea Polono-Lituaniană și Țaratul Rusiei a adus pământurile de la est de râul Nipru sub controlul imperial rusesc. Estul a devenit cunoscut sub numele de Ucraina „malul stâng”; terenurile de la vest de Nipru, sau „malul drept”, au fost conduse de Polonia.

Un secol mai târziu, în 1793, malul drept (vestic) al Ucrainei a fost anexat de Imperiul Rus. În anii care au urmat, o politică de rusificare a interzis utilizarea și studierea limbii ucrainene, iar oamenii au fost presați să se convertească la credința ortodoxă rusă.

Traumele Ucrainei din perioada URSS-ului

Ucraina a suferit unele dintre cele mai mari traume ale sale în secolul XX. După revoluția din octombrie 1917, Ucraina a fost una dintre multele țări care au dus un război civil brutal înainte de a fi absorbită complet de Uniunea Sovietică în anul 1922. La începutul anilor `30, pentru a forța țăranii să se alăture fermelor colective, liderul sovietic Iosif Stalin a orchestrat o foamete care a dus la moartea a milioane de ucraineni.

În urma foametei, care a devenit cunoscută sub numele de Holodomor, ceea ce înseamnă „moartea prin înfoametare” – au fost aduși coloniști din Rusia pentru a repopula zona rurală.

Aceste moșteniri ale istoriei au creat falii de durată. Deoarece estul Ucrainei a intrat sub dominația rusă mult mai devreme decât vestul țării, locuitorii din est au legături mai puternice cu Rusia și au fost mai predispuși să susțină liderii de orientare rusă. În schimb, Ucraina de Vest a petrecut secole întregi sub controlul schimbător al puterilor europene, precum Polonia și Imperiul Austro-Ungar, motiv pentru care ucrainenii din vest au avut tendința de a susține politicieni de orientare mai occidentală. Populația din est tinde să fie mai rusofonă și ortodoxă, în timp ce unele părți din vest sunt mai mult ucrainene și catolice.

Perioada de după prăbușirea URSS

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a devenit o națiune independentă. Unirea țării s-a dovedit a fi o sarcină dificilă. În primul rând, „sentimentul de naționalism ucrainean nu este la fel de profund în est ca în vest”. Tranziția către democrație și capitalism a fost dureroasă și haotică, iar mulți ucraineni, în special cei din est, tânjeau după stabilitatea relativă din epocile anterioare.

„Cea mai mare prăpastie, după toți acești factori, este între cei care privesc cu mai multă simpatie dominația imperială rusă și sovietică și cei care o văd ca pe o tragedie”, spune Adrian Karatnycky, expert în Ucraina și fost membru al Consiliului Atlantic din Statele Unite. Aceste fisuri au fost evidențiate în timpul Revoluției Portocalii din 2004, când mii de ucraineni au mărșăluit pentru a susține integrarea cu Europa.

Crimeea a fost ocupată și anexată de Rusia în 2014, fiind urmată la scurt timp de o revoltă separatistă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, care a dus la declararea Republicilor Populare Luhansk și Donețk, susținute de Rusia. Astăzi, cele două țări se află din nou în conflict, iar aceste fisuri reflectă istoria tumultoasă a regiunii.

Registration

Aici iti poti reseta parola